StoryEditorOCM

s biogradskog sajmaNautički turizam na prekretnici: Jahtaši traže sve bogatiju ponudu i nove sadržaje u marinama

Piše OM
25. listopada 2024. - 13:05

U sklopu 26. Biograd Boat Showa održana je panel-rasprava "Hrvatski nautički turizam – sezona 2024., izazovi i perspektive" u organizaciji Udruženja nautičkog turizma Hrvatske gospodarske komore. Evo što je rečeno na tribini:

"Nautički turizam, kao i cijeli hrvatski turizam nalazi se na prekretnici. Ohrabruje što je vidljiva vizija Ministarstva koje ide u smjeru upravljanja turističkim procesima i tijekovima u smjeru održivosti, nasuprot stihiji i masovnosti koja je neke mediteranske destinacije dovela gotovo do ruba. U nautičkom turizmu smo dosegli točku infleksije koja zahtjeva ozbiljnu analizu održivosti kapaciteta i dugoročnu Strategiju razvoja nautičkog turizma", poručio je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, Dragan Kovačević.

Dosadašnji predsjednik Udruženja nautičkog turizma HGK, Paško Klisović i novi zamjenik predsjednika Udruženja kazao je kako je nakon nekoliko godina stalnog rasta, ove godine zabilježena stagnacija u ovom segmentu turizma, a s određenih tržišta zabilježen je i pad potražnje.

"Iako je broj gostiju ostao stabilan, trajanje najma smanjilo se za oko četiri posto u srpnju i kolovozu. Susreli smo se i s financijskim izazovima, uključujući rast cijena brodova, vezova i operativnih troškova, što je negativno utjecalo na profitabilnost čarter-tvrtki",  naglasio je.

Slične poteškoće zabilježene su i u segmentu brodara, s padom broja gostiju od četiri posto te dodatnim izazovima u kontekstu lučke infrastrukture. Posebno su naglašeni problemi kapaciteta luka u zimskim mjesecima te na odredištima s vršnim opterećenjem poput Hvara i Korčule. Istaknuta je potreba za boljom organizacijom plovidbi i ulaganjima u infrastrukturu.

"Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama i rješenja u pogledu neamortiziranih ulaganja nažalost destimuliraju ulaganja u posljednjim godinama trajanja koncesije. Valja zato razmotriti koliko je podzakonskim aktima moguće i kada promijeniti taj trend. To je iznimno važno s obzirom na zahtjeve nautičara za sve bogatijom ponudom i novim sadržajima u marinama. Također i u prilagođavanju i gradnji postojeće infrastrukture u marinama sve većim jahtama te megajahtama", rekao je predsjednik Grupacije marina HGK, Sean Lisjak i novi predsjednik Udruženja nautičkog turizma HGK.

Uoči panela objavljena je rotacija mandata predsjednika i zamjenika predsjednika Udruženja nautičkog turizma HGK. Protekle dvije godine predsjednik Udruženja bio je Paško Klisović, nadolazeće dvije godine udruženjem će predsjedati Sean Lisjak, dok će Klisović biti zamjenik predsjednika.

Zaključeno je kako je za daljnji razvoj sektora nautičkog turizma zaista nužno izraditi sveobuhvatnu Strategiju razvoja nautičkog turizma koja će postaviti jasne smjernice za budućnost. Također, nužno je uspostaviti detaljan sustav statističkog praćenja prihoda ovog sektora kako bi se preciznije mjerio njegov doprinos ukupnim turističkim prihodima Hrvatske.

25. listopad 2024 13:07