StoryEditorOCM

popularna lukaNavala kruzera na Zadar: već polovinom rujna očekuju se rušenje rekordnog broja putnika

Piše Hina
4. rujna 2024. - 09:44

- Putničke morske luke kojima upravlja Lučka uprava Zadar od početka godine do kraja kolovoza posjetilo je 130 kruzera s gotovo 162 tisuće turista, što je 38 posto više putnika nego u istom lanjskom razdoblju, a do kraja godine očekuje se rušenje rekorda iz 2019., objavila je ta lučka uprava.

"Do kraja kolovoza, brojke s kruzera su više nego dobre, a kako smo tek ušli u rujan te uz činjenicu da do kraja godine očekujemo još oko 70 posjeta brodova na kružnim putovanjima, konačne brojke putnika s kruzera za cijelu ovu godinu biti će uistinu odlične", ističu uz podatke iz Lučke uprave Zadar.

Najavljuju da već polovinom rujna očekuju rušenje rekordnog broja putnika iz predpandemijske 2019., kada su s kruzera imali više od 182,6 tisuća putnika.

Od putničkih luka kojima upravljaju, iz zadarske Lučke uprave iznose da su od početka ove godine do kraja kolovoza u putničku luku Zadar-Poluotok pristala 54 kruzera s nešto  više od 22 tisuće putnika, a u putničku luku Gaženica 72 broda sa 139,3 tisuće putnika. Preostali dio od ukupnog broja putnika odnosi se na četiri kruzera sa 451 putnika koji su bili na sidrištu.

Što se tiče odredišta koje posjećuju gosti s kruzera, iz Lučke uprave Zadar kažu da su "raznovrsna", ali da se i ove godine kao i prije najviše njih ili oko 50 posto zadržavalo u Zadru, a slijedi Nacionalni park Krka sa njih 17 posto.

Nin je također uvijek zanimljiva destinacija turistima s kruzera, te ga je ove godine do kraja kolovoza posjetilo oko sedam posto, dok Šibenik ima udjel od četiri, a Pag i Paklenica po dva posto.

15. rujan 2024 14:07