StoryEditorOCM

3. majNazire se spas za riječko brodogradilište: dokapitalizacija

Piše M. I.
16. srpnja 2023. - 13:00

Za idući utorak, 18. srpnja, sazvana je Skupština društva "3. maj Rijeka 1905" na kojoj bi se trebala donijeti odluka o dokapitalizaciji ove trećemajske tvrtke-kćeri, koja je u usvojenom planu restrukturiranja definirana kao okosnica spasa i nastavka brodogradnje u Rijeci. Kako piše Novi list, dokapitalizacija će se provesti unosom pokretne imovine brodogradilišta neophodne da "3. maj 1905" može krenuti s radom.  Neslužbene informacije upućuju da je riječ o vrijednosti od oko 10 milijuna eura.

Odluka o dokapitalizaciji prvi je operativni korak za prebacivanje djelatnosti na novo društvo u stopostotnom vlasništvu "3. maja". 

Kako navodi Novi list, traži se osoba koja će preuzeti rukovođenje tvrtkom pri čemu nije isključeno da će kormilo preuzeti netko izvan sustava. U svakom slučaju, to kadrovsko pitanje prvo je što treba iduće riješiti, a najave su da bi se i to trebalo finalizirati tijekom kolovoza, tim više što se projicirani start poslovanja "3. maj Rijeka 1905" vezuje uz početak rujna. Dotad bi se, naime, trebao prebaciti i dio radnika, mahom iz direktne proizvodnje i proizvodne režije u tvrtku-kćer, a prvi posao kojem će se prionuti jest već započeta gradnja dva pontona za obnovu Doka 11, koji je ugovoren prije nekoliko mjeseci sa susjednim brodogradilištem "Viktor Lenac". Zahuktavanje radova na dva pontona za "Lenac" dobrim dijelom korelira s projiciranim startom poslovnih aktivnosti »3. maja 1905«. Dobre šanse da tvrtka-kći nema praznog hoda s poslovima daje i pismo namjere koje se u riječkom brodogradilištu u svibnju ove godine parafiralo s jednom američkom kompanijom za gradnju serije ekspedicijskih polarnih kruzera. Obistine li se najave iz dosad vođenih razgovora, realizacija, odnosno potpisivanje ugovora osiguralo bi zaposlenost kapaciteta riječkih navoza i tvrtke "3. maj 1905" za više godina.

05. svibanj 2024 23:29