StoryEditorOCM

skup u MonakuNeravnoteža između žena i muškaraca u pomorstvu ali i u području hidrografije

Piše M. I.
7. svibnja 2023. - 10:10

U sklopu Treće sjednice Skupštine IHO-a u Monaku, održan je događaj u vezi s projektom "Osnaživanje žena u hidrografiji" (Empowering Women in Hydrography – EWH). To je svjetski projekt, pod vodstvom Međunarodne hidrografske organizacije (IHO) i Kanade, u okviru kojega se različitim inicijativama i aktivnostima nastoji omogućiti većem broju žena da ravnopravno sudjeluju u poslovima hidrografije te da preuzimaju vodeće pozicije unutar hidrografske zajednice.

U svjetskom kontekstu, postoji neravnoteža između žena i muškaraca u pogledu sudjelovanja u područjima povezanima s pomorstvom, pa i u području hidrografije. Projektom se potiču aktivnosti žena koje će potencijalno doprinijeti novim perspektivama, vještinama i kreativnosti u svijetu hidrografske znanosti te pružiti ženama priliku da pokažu i razviju svoje sposobnosti u istoj mjeri kao i njihovi kolege muškarci.

Budući da je cilj projekta ohrabriti i osnažiti žene da se istaknu u svojim karijerama i napreduju na bolje pozicije, Hrvatski hidrografski institut podržava projekt te se može istaknuti ne samo velikom zastupljenošću žena u stručnim odjelima (kartografija, nautika, hidrografija i geologija), već i ženom na čelnoj poziciji Instituta, koja je ujedno i predsjedateljica najveće regionalne komisije IHO-a – Hidrografske komisije za Sredozemno i Crno more (MBSHC) te predstavlja Republiku Hrvatsku u Vijeću Međunarodne hidrografske organizacije.

20. travanj 2024 00:40