StoryEditorOCM

Zapis iz povijestiNestašica i glad otjerale su mnoge Pelješčane u tuđinu, nekolicina ih se naselila i u Ukrajini. ‘Braća Mimbelli‘ imali su više od 20 velikih jedrenjaka

Piše D. M. L./DV
5. travnja 2022. - 12:10

Na FB stranici Pomorskog muzeja Orebić uvijek se pojavi neka zanimljiva priča, često do tada nepoznata široj javnosti. Tako smo ovaj put naletjeli na zapis o Pelješčanima u Ukrajini, piše Dubrovački vjesnik.

- Nestašica i glad, koja se pojavila za vrijeme Napoleonskih ratova, otjerala je mnoge Pelješčane u tuđinu, kada se nekolicina naselila na području Ukrajine, ponajviše na područje Mariupola.

image

Kuća obitelji Mimbelli u Orebiću

Tom Dubravec/ Cropix

Snažna trgovinska povezanost Pelješca i Ukrajine u 19. stoljeću uvjetovala je jačanje pojedinih obitelji Pelješke rivijere, među kojima i obitelji Mimbelli - stoji na stranici.

- Naime, uz svesrdnu pomoć svojih rođaka, braće Flori, Mimbelli su naglo napredovali u pomorsko-trgovačkom smislu te zahvaljujući stečenom kapitalu Ivan, Stjepan i Antun u Mariupolu osnivaju pomorsko trgovačku kuću 'Braća Mimbelli'. Trgovina i prijevoz žitom pokazat će se izuzetno unosnim poslom te će ova tvrtka u razdoblju od 1825. do 1875. godine posjedovati više od dvadesetak velikih jedrenjaka, koji će žito prevoziti do Livorna, Marseilla i Barcelone. Posjedovat će i velika skladišta žita u Mariupolu, ali i veliku flotu obalnih jedrenjaka tvz. 'lotika' koji su, zbog velikih plićina u luci, prihvaćale dio tereta, te ga prolaskom broda preko plitkog praga, vraćale u brodska skladišta.

27. travanj 2024 17:21