StoryEditorOCM

Crni marlinOgromna riba u Australiji uništila motor broda, posada spašena: ‘Nikada nisam imao ovakav incident‘

Piše M.I.
21. veljače 2023. - 09:42

Posada ribarskog broda spašena je nedaleko istočne obale Australije nakon što se 70 kilograma težak crni marlin zaletio u brod i probušio rupu u motoru, prenosi portal fenix magazin.

Crni marlin je vrsta koštunajče, jako nalik na sabljarci, koja obitava u tropskim i suptropskim područjima Indijskog i Tihog oceana. S maksimalnom objavljenom duljinom od 4,65 m i težinom od 750 kg, jedna je od najbržih riba na svijetu.

Kapetan ribarskog broda od 6,7 metara rekao je da je posada ‘ulovila‘ marlina u nedjelju, koji se naglo okrenuo i pojurio prema brodu te udario u motor uništivši napajanje strujom.

Plovilo je bilo oko 32 kilometra od Tura Heada u južnom Novom Južnom Walesu.

"Borili smo se s njim, napravio je polukružni zaokret i zabio se u motor", rekao je skiper.

"Dogodilo se tako brzo", rekao je kapetan dodajući da su prerezali najlon.

"Bilo je to neobično spašavanje", rekao je zapovjednik jedinice Marine Rescue Merimbula Bill Blakeman, koji je bio dio posade koja je odvukla ribarski brod natrag do kopna.

"Tijekom godina sam imao nekoliko incidenata povezanih s morskim psima koji su napadali propelere, ali nikada marlin nije onesposobio plovilo", rekao je Blakeman.

Prema Odsjeku za primarnu industriju NSW-a, obično se ne smatraju opasnima, "ali je poznato da napadaju brodove i plutajuće objekte tako što ih nabadaju svojim šiljatim izdankom čeljusti."

12. srpanj 2024 12:25