StoryEditorOCM

trogodišnja avanturaNesvakidašnji pothvat: Francuz oplovio svijet jedrilicom od 4 metra koju je sam izgradio za 4000 eura, bez motora i komunikacije s kopnom

3. kolovoza 2022. - 13:17

Francuz Yann Quenet stupio je u utorak navečer u Bretanji, na zapadu Francuske, na kopno i tako završio trogodišnje putovanje svijetom u jedrilici "Baluchon" (škatuljica) dugoj tek četiri metra koju je sam izgradio za 4000 eura.

Brodić je oko 19,00 sati uplovio u Trebeurden, luku u departmanu Cotes d'Armor, na sjeveru Bretanje, po gustoj magli.

Odgovarajući na pitanje o svojoj pustolovini u brodiću u koji je uložio 400 sati rada, koji nema motora ni komunikacije s kopnom, Bretonac je kratko komentirao: "Odavno sam o tome sanjao, sada sam ostvario svoj san".

"Pomalo sam tužan" zbog završetka putovanja oko svijeta, ali "i sretan" što sam se vratio obitelji, rekao je za AFP.

image

Yann Quenet nakon povratka u Francusku

AFP
image

Yann Quenet nakon povratka u Francusku

AFP

Pomorac  u ranim pedesetima isplovio je u proljeće 2019. i prošao Atlantik, Tihi ocean i Markiško otočje. Nakon Tahitija i Nove Kaledonije trebao se zaustaviti na Novom Zelandu i u Australiji, ali je zbog pandemije promijenio rutu te se iz Noumee u Novoj Kaledoniji izravno uputio na francuski otok Reunion, blizu Madagaskara, kamo je stigao nakon 77 dana plovidbe.

Velik izazov na dugom putu bile su zalihe hrane, a napose vode. Kod svakog polaska kabina je bila zatrpana kanisterima s vodom i Quenet je imao tek toliko mjesta da se ispruži. Budući da nije imao uređaj za desalinizaciju "ograničio sam potrošnju vode na 2 litre na dan", rekao je.

U matičnu luku Saint Breuc, gdje se službeno završava njegovo putovanje oko svijeta, nekoliko milja od Trebeurdena, treba stići u subotu prije podne.

image

Yann Quenet nakon povratka u Francusku

AFP
image

Yann Quenet nakon povratka u Francusku

AFP
image

Yann Quenet nakon povratka u Francusku

AFP
25. travanj 2024 03:47