StoryEditorOCM

ekologijaNitko nije shvatio ozbiljno spoznaju Edwarda Carpentera iz 1971. o zagađenju oceana plastikom. Danas se o tome priča na sva zvona

Piše M.I.
5. veljače 2023. - 11:30

Zanimljivu priču o plastici u moru ispričao je BBC, a prenio portal green.hr, o morskom biologu Edwardu Carpenteru koji je 1971. godine došao do šokantnog otkrića kada je pronašao male komadiće plastike kako plutaju tisućama milja od istočne obale Amerike u Atlantskom oceanu. Za BBC je biolog ispričao kako se morao teško boriti da znanstveni svijet primijeti njegovo značajno otkriće. U to vrijeme, Edward se bavio istraživanjem algi na tom području.

"Kada god bih spustio mrežu u more, uhvatio bih plastiku i to mi je bilo vrlo čudno jer smo bili jako daleko od kopna. Zatim sam tu plastiku počeo katalogizirati, odnosno vagao sam ju i popisivao", rekao je Carpenter, dodajući da je tada znao pronaći i do 3500 plastičnih čestica na površini od jednog kvadratnog metra.

Bio je iznenađen tom količinom plastike, pogotovo zato što su bili daleko od kopna. Shvatio je da s takvim otkrićem treba upoznati javnost i osvijestiti je koliko su oceani zagađeni, no nije shvaćen ozbiljno.

Njegov ga je šef, također znanstvenik, čak zatražio da prestane s mjerenjem plastičnog otpada, no Edward je bio odlučan i nastavio je s dokumentiranjem otpada.

Morale su proći godine kako bi znanstvena zajednica prihvatila rad Edwarda Carpentera. Tek 2010. godine na Znanstvenom skupu o oceanima u Portlandu istaknuli su njegov rad. "Rekao sam tada samo ‘konačno, konačno ljudi ovo shvaćaju ozbiljno‘ i od tada je narastao broj istraživanja o plastici u oceanima", rekao je Carpenter.

image

Otpad u moru

16. travanj 2024 11:23