StoryEditorOCM

zaštićena vrstaNjemačka obitelj s ljetovanja donijela dvije goleme školjkače, prijeti im 10.000 eura kazne. O ovim školjkama postoje i jezive, ali nikad dokazane priče

Piše Hina, OM
11. studenog 2021. - 09:15

Da nije pametno otuđivati zaštićene vrste uvjerila se njemačka obitelj kojoj prijeti velika novčana kazna jer se s ljetovanja u domovinu vratila s dva primjerka zaštićene goleme školjkače (Tridacna gigas) koje su carinici pronašli u prtljazi.

Prema šefu carine u Potsdamu, putnici su se vratili s odmora u Keniji noseći dvije goleme školjkače ukupne težine 30 kilograma, a riječ je o zaštićenoj vrsti koja se još naziva i medvjeđa šapa ili divovska kapica.

Prijeti im novčana kazna do 10.000 eura jer nisu prijavili školjke carini u srijedu, navodi se.  

Glasnogovornik carinske službe objasnio je da je velik prekršaj uvoziti zaštićene životinje u Njemačku.

Golema školjkača (lat. Tridacna gigas) koja se još naziva i medvjeđa šapa i divovska kapica je školjka koja je dobila naziv po svojim impresivnim dimenzijama; može biti šira od 1,2 metra i teška do 254 kg.

Naseljava plitke vode, odnosno koraljne grebene Indo-Pacifika.

Obodi ljušture su tako naborani da se pri zatvaranju kapci savršeno uklapaju jedan u drugi. Postoje priče da su ove školjke odgovorne za smrt nepažljivih plivača jer su im „zarobile“ nogu prilikom zatvaranja svoje ljušture, ali to je malo vjerojatno jer one svoje kapke zatvaraju presporo. Ove priče nisu dokumentirane, pa tako ni dokazane.

Ova školjka stvara bisere i najveći biser koji je pronađen je napravila upravo ova vrsta. Njegova težina iznosi 6,37 kg.

26. travanj 2024 19:38