StoryEditorOCM

posebna jurilicaZnanost ‘iskoristila‘ ovisnost o adrenalinu: njemački jedriličar na utrci oko svijeta ima laboratorij sličan onima na velikim istraživačkim brodovima

Piše Ž. S.
12. siječnja 2021. - 08:25

Njemački jedriličar Boris Herrmann je prvi Nijemac koji na krstašu Seaexplorer - Yacht Club de Monaco sudjeluje na Vendee Globe, izuzetno zahtjevnoj regati oko svijeta. Međutim, ovaj 39-godišnji solo jedriličar, osim što boljeg plasmana, želi pomoći znanstvenicima da dobiju podatke o Južnom Oceanu, kako bi mogli utvrditi utjecaj klimatskih promjena.

Naime, u suradnji s glavnim sponzorima - Yacht Club de Monaco i tvrtkom Kuehne & Nagel, njemački skiper se složio da na svojoj jedrilici ima SubCtech Ocean laboratorij, sličan onima na velikim istraživačkim brodovima.

Taj uređaj automatski pumpa morsku vodu i analizira brojne parametre od kojih su tri najvažnija – salinitet, temperatura i količina CO2 na površini.

Do sada je bilo vrlo malo takvih podataka o Južnom Oceanu, pa je zajednica svjetskih znanstvenika oduševljena obećanjem kako će uz pomoć napredne tehnologije dobiti relevantne informacije koje će im pomoći da utvrde na kakav način klimatske promjene utječu na Južni Ocean.

Dr. Stefan Raimund, glavni znanstveni savjetnik projekta prikupljanja podataka sa regatne jedrilice Seaexplorer, kazao je medijima kako je Južni Ocean bilo slabo pokriveno područje po pitanju CO2 promatranja, pa su podaci sa Borisove jedrilice izuzetno važni za stjecanje novih saznanja.

Dr. Peter Landschützer sa Max Planck instituta za meteorologiju i dr. Toste Tanhua iz Geomara u gradu Kielu će dobivene podatke uskoro ubaciti u SOCAT bazu podataka kako bi bili dostupni znanstvenicima širom svijeta.

image
Detalj s ovogodišnje utrke Vendee Globe
Ilustracija/AFP
24. travanj 2024 01:08