StoryEditorOCM

Iz JK Zenta upozoravajuNovim Zakonom o pomorskom dobru, budućnost hrvatskog jedrenja osuđena je na privatne projekte

Piše M. I.
15. srpnja 2023. - 15:01

Ne prestaju stizati reakcije sa svih strana na konačni tekst Zakona o pomorskom dobru. Oporba u Saboru obrušila se na zakon smatrajući da je ‘loš, nelogičan, nerazuman, manjkav, nedorečen i ostavlja široki prostor za "lov u mutnom" te će ograničiti korištenje pomorskog dobra‘, te da ide nauštrb hrvatskih građana, a i samog pomorskog dobra.

Između ostalog, zakonom se nepotrebno opterećuju sportski klubovi (jedriličarski, veslački, plivački, ronilački...) koji imaju koncesije u sportskim lukama i koji će, za razliku od luksuznih hotela, po novom zakonu morati na natječaje.

Prve reakcije stižu i iz Jedriličarskog kluba Zenta gdje smatraju kako su ‘donošenjem ovakvog zakona stvoreni svi preduvjeti za konačnu eliminaciju sporta iz luka. Poručuju kako je ovim zakonom budućnost hrvatskog jedrenja, van sportskih luka, osuđena tek na privatne projekte, jedrenje za povlaštene i brisanje široke jedriličarske baze.

- Jedrenje je sport koji nije samoodrživ i ne može funkcionirati po sistemu samofinanciranja, nije i nikada neće biti masovni sport. Zakonodavcu bi trebalo biti jasno kako jedrenje funkcionira i zašto je uspostavljen model sportskih luka, ne sumnjamo da je to jasno, isto kao što ne sumnjamo u namjeru zakonodavca u posljedice prenamjene sportskih luka bez rješavanja statusa klubova koji djeluju u tim lukama.

Uspješni jedriličarski klubovi su, mahom, oni koji su vrijednu infrastrukturu nasljedili ili izgradili u prošlim vremenima, koji upravljaju lukama. Prenamjenom luka ti klubovi ostaju bez imovine vezane za pomorsko dobro, bez prihoda i osuđeni su na gašenje. Upravo takav scenarij je i namjera novog zakona, deklarativno podržavanje sporta, zaklinjanje u dicu, mlade, a u biti dovođenje u bezizlaznu situaciju oduzimanjem izvora prihoda, prostora, obale i zlurado iščekivanje da se klubovi ugase sami od sebe, do konačnog "oslobođenja" prostora.

Šta piše u Zakonu? Jedrenje nije od javnog interesa, prostora za sport će biti ako ga ostane kad se zadovolji javni interes. Upravitelj luke nema nikakvu obavezu financiranja sporta nego ti još može naplatiti korištenje prostora koji je prenamjenom luke prešao u vlasništvo države.

Gode priznanja, naslovi i tekstovi, "Oni su ponos grada", vrlo površno i krivo, dobar poznavatelj prilika zna da smo trebali nestat prije 12 godina i da bi se trebali naći pod naslovom "Klub koji odbija umrijeti!". Da, mi smo problem, anomalija, živimo za dišpet, živimo isključivo na račun rezultata, jer smo najuspješniji klub na svijetu u radioupravljanom jedrenju, jer su naši članovi isprojekrirali najbolji brod i jedra na svijetu, jer je Hrvatska upravo velikom zaslugom našeg kluba svjetska velesila u radioupravljanom jedrenju, jer smo dali niz vrhunskih jedriličara, olimpijaca, državnih, svjetskih i europskih prvaka..., Ne pada vam napamet ime našeg kluba? Tako i treba biti, mi smo mali klub koji godinama živi između poniženja i dišpeta, između prošnje za život i dišpeta da izdržimo još jednu godinu u nemogučim uvjetima. Nema straha za nas, izdržat ćemo još jednu godinu, bar još jednu godinu ćemo vam bit "kamen na dnu cipele" - napisali su na Facebook stranici.

05. svibanj 2024 07:09