StoryEditorOCM

drama u moruNuklearnoj podmornici otkazao mjerač dubine, posada u zadnji čas spriječila katastrofu

Piše S.N./JL
20. studenog 2023. - 14:56

Nuklearna podmornica Kraljevske mornarice za dlaku je izbjegla havariju nakon što se pokvario mjerač dubine zbog čega je podmornica zaronila do vrlo opasne razine, stoji u izvješću, piše Telegraph.

Podmornica na kojoj se dogodio kvar klase je Vanguard i u službi je već 30 godina.

Posadu čini 130 osoba, a podmornica nosi i balističke projektile Trident.

Plovilo se taman spremalo u patrolu kad se dogodio kvar mjerača dubine, pa je posada mislila da podmornica stoji na mjestu dok je zapravo i dalje ponirala.

Kvar je zamijećen i podmornica je zaustavljena u posljednji čas kad je već potonula na vrlo opasnu dubinu na kojoj bi pritisak mogao oštetiti brod.

Inženjeri su rekli da su očitali dubinu na drugom mjeraču i smjesta digli uzbunu.

‘Nije posao inženjera da kontroliraju dubinu podmornice, no primijetili su koja se dubina očitava, pa su shvatili da je nešto krivo. Tehnički, podmornica je i dalje bila na dubini na kojoj znamo da normalno funkcionira, no da je potonula samo malo dublje, svi bi članovi posade morali zauzeti svoje stanice za akciju. No to se nije dogodilo. Podmornica nije uopće trebala biti tamo i još je ponirala. Da je nastavila, ne želim uopće pomisliti što bi se dogodilo‘, kazao je izvor iz mornarice.

Podmornice koje nose nuklearno oružje u službi su od 1969. i dio je mornarice Ujedinjenog Kraljevstva te obavljaju zadatke odvraćanja.

Kraljevska mornarica ima ukupno četiri takve podmornice koji su u rotaciji. Ta se starija plovila već namjeravaju zamijeniti podmornicama klase Dreadnought koja su u izgradnji i trebala bi biti dovršena 2030-ih godina.

Glasnogovornik Kraljevske mornarice rekao je: ‘Naše podmornice nastavljaju ispunjavati svoje obveze, raspoređujemo ih u globalnim operacijama, one štite nacionalne interese i čuvaju sigurnost nas i naših saveznika. Iako ne komentiramo konkretne detalje u vezi s podmorničkim operacijama, sigurnost našeg osoblja uvijek nam je najveći prioritet.‘

27. travanj 2024 06:32