StoryEditorOCM

VJEČNA INTRIGAO potonuću Titanica postoji nekoliko teorija zavjere: ovo su najluđe verzije priče o nesreći najpoznatijeg broda na svijetu

Piše MOZAIK SD
10. veljače 2022. - 10:57

U noći s 14. na 15. travnja 1912. godine dogodila se jedna od najvećih pomorskih katastrofa u povijesti svijeta. Na svom prvom putovanju iz britanske luke Southamptona za New York, nakon sudara sa santom leda, potonuo je slavni putnički brod Titanic.

Ovaj britanski prekooceanski brod potonuo je u sjevernom Atlantskom oceanu, a procjenilo se da je od 2224 putnika poginulo njih 1500.

image
Ann Ronan Picture Library/AFP

Titanic je misterij koji već desetljećima privlači pažnju,a o potonuću postoji čak nekoliko teorija zavjere koje da tvrde ima nam dobro znana priča o Titanicu nije istinita.

Prva teorija zavjere kaže kako je matična kompanija, White Star Line zamijenila brodove za putovanje između Southamptona i New Yorka, te da nije plovio (i potonuo) Titanic, nego stariji brod, Olympic koji je 1911. godine imao već sudar s vojnim brodom The Hawke.

image
Porinuće Titanica 1911
Ann Ronan Picture Library/AFP

-Teoretičari zavjere kažu kako je nakon sudara, Olympic postao crna rupa bez dna koja guta novac.Pa je tako kompanija planirala napraviti zamjenu. Novosagrađeni drugi brod uzeo bi ime Olympic, dok bi oštećeni stariji brod postao Titanic.

image
 Olympic, sestrinski brod Titanica
Ann Ronan Picture Library/AFP

S vremenom bi pravi Olympic (sada pod imenom Titanic) imao nesreću koja bi omogućila da White Star Line pobere isplatu za osiguranje koja odgovara šteti na posve novom brodu. Jedina stvar koja je poremetila plan jest - ledena santa na koju nisu računali, piše Express.

image
Ann Ronan Picture Library/AFP

Druga teorija zavjere kaže da je na brodu Titanic,  prije nego što je uopće isplovio, bio požar koji je bio koban. 

-Na jednoj ključnoj slici, prikazanoj u gornjem videu, vidimo Titanic kako napušta Belfast 2. travnja 1912. (nešto više od tjedan dana prije nego što je isplovio iz Southamptona na svoje prvo putovanje osuđeno na propast). Ako bolje pogledate, možete vidjeti 9 metara dugu crnu crtu na trupu broda.

Prema analizi inženjera s Imperial Collegea u Londonu, požar koji je bjesnio u brodskoj kotlovnici s ugljenom mogao je prouzročiti ovu štetu, te je stoga oslabio brod prije nego što je uopće započeo svoje putovanje, objavila je Zona Zanimljivosti.

Vjeruje se da kada je brod udario u zloglasnu santu leda, je udario vrlo blizu iste već oslabljene točke, zbog čega je brod brže potonuo.

Treća teorija, kaže da je potonuo zbog uklete Mumije. Poznati egipatski artefakt iz Britanskog muzeja navodno se je nalazio u prtljazi.

image
Gerault Gregory/Hemis/AFP

Mumija poznata po tome da donosi nesreću kolekcionarima i prethodnim vlasnicima, a nakon Titanicove tragedije mediji su rekli da je nesretna mumija bila ustvari svećenica Amon-Ra-a, Boga svemira i vrhovni Egipatski Bog. Na poleđini je pisalo:

'Ostavi zaborav i osvoji one na svom putu jednim oštrim izgledom'.

Male su doduše vjerojatnosti da je ijedna od ove tri teorije istinita.

Još jedna zanimljivost vezana uz Titanic što možda niste znali jest da je na brodu bilo čak 30 Hrvata.

Preživjelo ih je samo troje- Mara Osman- Banski iz Vagovine pokraj Čazme, Ivan Jalševac iz Topolovca pokraj Siska i Nikola Lulić Draja i Konjskog Brda.

14. travanj 2024 16:39