StoryEditorOCM

ugrožena vrstaObjavljene nove snimke rijetkih sisavaca u Jadranu: čak dvije sredozemne medvjedice uhvaćene objektivom!

Piše M. I.
4. travnja 2023. - 13:33

Iz Albanije stiže nova snimka ugrožene vrste Sredozemne medvjedice (Monachus monachus) iz nacionalnog parka Karaburun-Sazan.

- Tamo se godinama prati prisutnost vrste u špiljama morskog parka putem foto zamki, što je rezultiralo dokumentiranjem prisutnosti ove dvije jedinke. Vijest nas je rezveselila, kao i druge partnere u Eastern Adriatic Seal Monk Project-u - kažu iz udruge Biom koja se bavi zaštitom prirode.

Svjetska populacija ove vrste čini oko 800 jedinki i ocijenjena je kao ugrožena. Prisutnost u PKD Karaburun-Sazan je dodatna vrijednost biološkoj raznolikosti područja i Albanije, pa je očuvanje vrste i staništa od posebnog značaja.

Sredozemna medvjedica je najrjeđi tuljan na svijetu i najugroženiji morski sisavac Europe. Biom stoga sa svojim partnerima iz Grčke, Albanije i Crne Gore provodi projekt Eastern Adriatic Monk Seal Project čiji je cilj stvaranje preduvjeta za širenje sredozemne medvjedice iz Grčke u Hrvatsku i susjedne zemlje.

Jadransko more pružalo joj je zaštitu stoljećima, ali s vremenom je čovjek počeo uništavati i smanjivati njeno stanište što je uzrokovalo veliko smanjenje populacije i jaku ugrozu za opstanak vrste, budući je sredozemna medvjedica i inače najrjeđa vrsta tuljana na svijetu. Osim toga, u prošlosti je nemilosrdno lovljena zbog krzna i hrane što je utjecalo na smanjenje populacije. U još goroj situaciji se pronašla proglašenjem štetočine po pitanju ribarstva kada je namjerno ubijana da bi ostalo više ribljeg fonda za ulov.

Nastavak ugrožavanja medvjedice i opstanka vrste uslijedio je i kao posljedica velikih onečišćenja, gradnje na obali i ulaganja u masovni turizam. Sve ovo je utjecalo na njen opstanak i pretvorilo je u jednu od najugroženijih vrsta morskih sisavaca.

Posljednji put kod nas je uočena krajem prošle godine kraj Dubrovnika o čemu postoji video zapis. Tako je nastalo svjedočanstvo o ponovnom pojavljivanju ove, u Hrvatskoj izumrle vrste, što je senzacionalna vijest.

Ukoliko i vi budete ove sreće molimo vas da pošaljete svoje fotografije ili video zapise na Facebook ili e-mail info@biom.hr. Dojave možete slati i Javnoj ustanovi za zaštitu prirode dubrovačko-neretvanske županije na e-mail info@zastita-prirode-dnz.hr ili putem aplikacije CroDolphin ili Protokola za morske životinje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

19. travanj 2024 07:27