StoryEditorOCM

čudo tehnikeObnavlja se jedini postojeći bojni brod koji je sudjelovao u Prvom i Drugom svjetskom ratu

Piše Ž. S.
3. studenog 2021. - 10:55

Fondacija Battleship Texas (BTF) godinama se trudila da se obnovi američki muzejski bojni brod USS Texas (BB35) klase New York.

Ovih dana su napokon uspjeli u toj namjeri pa će trup broda porinutog davne 1912. biti restauriran u Gulf Copper & Manufacturing Corporation’s Galveston škveru. Cijena obnove kreće se oko 35 milijuna dolara.

USS Texas ima povijesni značaj iz više razloga, pa su iz BTF Fondacije uložili silni trud u njegovu obnovu. Naime, to je danas jedini postojeći bojni brod koji je sudjelovao u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Ujedno je posljednji Dreadnought, odnosno vrsta ratnog broda s početka 20. stoljeća.

Prethodnik je bojnih brodova koji su uslijedili, te projektiran prema standardima koje je postavio engleski ratni brod HMS Dreadnought.

Ratni brod dužine 175 m i istisnine 27.000 tona je u svoje vrijeme predstavljao čudo tehnike s obzirom da je među prvima imao radar, te je prvi bojni brod s kojeg je uzletio zrakoplov. Usto je kao prvi bio opremljen s protuzrakoplovnim topovima.

Izgrađen je u Newport News škveru, a stavljen izvan službe 1948. godine. 

18. listopad 2024 06:09