StoryEditorOCM

‘Duchesse Anne‘Obnavlja se simbol Dunkerquea: slavni jedrenjak ide na restauraciju od 12 milijuna eura

Piše L. K.
21. srpnja 2024. - 11:07

Povijesni trojarbolnI jedrenjak ‘Duchesse Anne‘, simbol grada Dunkerquea, krenuo je na zahtjevnu obnovu vrijednu čak 12 milijuna eura koja bi trebala biti završena idućeg ljeta. Naime, riječ je o najvećem jedrenjaku izgrađenom davne 1901. godine u Njemačkoj i posljednjem brodu s tri jarbola koji je sačuvan u Francuskoj, a koji je u svijetu nautike poznat ponajviše po sjajnom dizajnu i aerodinamičnom čeličnom trupu.

Danas, gotovo 120 godina od porinuća, prelijepa ‘Duchesse Anne‘ zahtjeva temeljitu obnovu budući je njezin trup,  izrađen od zakovanih i zavarenih čeličnih ploča, oštećen kišom. Također i paluba napravljena od borovine je u jako lošem stanju i morat će se potpuno restaurirati. S vremenom je voda prodrla u mnoga područja na brodu, uzrokujući duboko propadanje drvenih elemenata i hrđanje metalnih dijelova., dok se osamdesetih godina prošlog stoljeća u dno ulijevao beton za balast plovila što je sada uzrokovalo je nepopravljivu štetu ispod vodene linije.

Plan je da se, nakon što se uklone gornji jarboli, cijela drvena paluba te očisti dno, trup jedrenjaka odvuče na suhi dok. Zatim će se djelomično demontirati kako bi se uklonio spomenuti beton, a cijela konstrukcija će se u potpunosti obnoviti. Most će biti u potpunosti rekonstruiran, kao i unutarnja oprema koja bi trebala imati isti izgled kao kada je brod izgrađen početkom prošlog stoljeća.

image

Jedrenjak je izgrađen 1901. u Njemačkoj

Wikipedia.org
08. rujan 2024 02:20