StoryEditorOCM

čišćenje podmorjaOdržana velika eko akcija na Paklenim otocima, uklonjeno oko 500 kilograma otpada

Piše M. I.
9. svibnja 2023. - 08:46

Akcija čišćenja mora i kopna ovog je vikenda održana na Paklenim otocima, pri čemu je poseban naglasak stavljen na ACI marinu Palmižana kao turistički najfrekventniju lokaciju ovog područja.

Akcija je dio projekta "Pakleni otoci u plavom i zelenom", čiji je nositelj Planinarsko društvo Hvar, a koji realizira u suradnji s Gradom Hvarom, Javnom ustanovom "More i krš" i Zajednicom sportskih udruga grada Hvara. Sudjelovalo je ukupno 25 osoba, ronioca te volontera Planinarskog društva Hvar i Crvenog križa Hvar, kao i zaposlenika ACI marine Palmižana, koji su time nastavili dugu tradiciju brige o čistoći mora i okoliša, prisutnu na razini cjelokupnog lanca ACI-ja.

Ovom akcijom, koja uključivala uklanjanje otpada s morskog dna te čišćenje plaža i obale, jedna od prirodno najbogatijih hrvatskih marina i uvala Stipanska rasterećeni su za čak 500 kg otpada, čime je poduzet još jedan veliki korak u očuvanju čistoće mora i priobalja za generacije koje dolaze.

"Ovakvim akcijama čišćenja pridonosimo promicanju očuvanja okoliša i podižemo razinu svijesti lokalnog stanovništva, ali i naših gostiju koji iz godine u godinu dolaze u sve većem broju. Izuzetno nam je drago da je akcija rezultirala ovakvim uspjehom, a još nam je važnije da će nam se na sljedećoj akciji već 18. svibnja pridružiti učenici Osnovne škole Hvar jer su upravo oni ti kojima naše more i obalu ostavljamo u nasljeđe, uz želju da ih održe jednako čistima za sve generacije koje dolaze i poslije njih", istaknuo je direktor ACI marine Palmižana, Rino Krstić.

"Kako i kod prethodnih akcija, ronioci su najviše otpada uklonili s područja ACI marine Palmižana te u uvali Stipanska, koje se i nalaze pod najvećim pritiskom turizma. Ipak, treba naglasiti da je prikupljena znatno manja količina otpada u odnosu na prethodne akcije, što pokazuje veću osviještenost lokalne zajednice i stranih posjetitelja o važnosti očuvanja mora", poručila je po završetku ove ekološke akcije Mira Ćurin, predsjednica Planinarskog društva Hvar.

02. svibanj 2024 09:38