StoryEditorOCM

mirno moreOduvijek ste htjeli putovati Titanicom? Na prvi vijađ uskoro isplovljava replika kultnog broda, gradnja je trajala cijelo desetljeće

Piše PSD
14. siječnja 2022. - 12:46

Titanik će uskoro dobiti drugu priliku, javlja National Geographic. 

Gotovo identična replika broda uskoro bi trebala započeti svoju prvu plovidbu, pružajući tako obožavateljima kultne priče da iskuse putovanje o kojem su mogli samo sanjati.

Nazvan Titanic II, brod će započeti svoje putovanje iz Kine, gdje je trenutno u izgradnji, te će pokupiti putnike u Southamptonu u Engleskoj.

Tako će započeti putovanje prvog Titanica iz 1912. godine i preko Atlantika će stići sve do New Yorka. Naravno, originalni Titanic nikada nije stigao na svoje odredište. Pogodio je santu leda u sjevernom Atlantiku, a više od tisuću ljudi izgubilo je život u hladnim vodama oceana.

Iako je moderni brod napravljen po uzoru na originalnu verziju, postoji nekoliko značajnih razlika. Prevozit će više putnika od originala, do 2400 ljudi, plus 900 članova posade, a bit će četiri metra duži, kako bi zadovoljio suvremene standarde i povećao stabilnost. Osim toga, putnici trebaju znati da je nova verzija opremljena suvremenim sigurnosnim i navigacijskim funkcijama, kao i detaljnim planovima evakuacije.

Konstrukcija ove moderne inačice temelji se na ideji australskog biznismena Clivea Palmera, koji je 2012. godine osnovao brodarsku tvrtku Blue Star Line, kako bi projekt učinio stvarnim. Brod je još u izgradnji i očekuje se da će koštati 500 milijuna dolara. Prvotno je planirano da brod isplovi 2016. godine, no zbog financijskih problema putovanje je odgođeno za 2018. godinu, a sada se prvi polazak očekuje do kraja tekuće godine. 

25. travanj 2024 13:23