StoryEditorOCM

EKIPA S PAŠMANAOffshore đita Biograd - Dubrovnik: popričali smo s organizatorima jedriličarske poslastice za kraj sezone

Piše Merien Ilić
9. listopada 2023. - 12:49

Listopad na moru idealan je mjesec za sve zaljubljenike u more i jedrenje. Nautičke gužve obično jenjaju, rana jesen donosi ugodne temperature, more je još uvijek toplo za kupanje, a i cijene su povoljnije.

Jedna prava poslastica se sredinom listopada sprema za jedriličare – Offshore challenge regata u organizaciji Jedriličarskog kluba Kun. Regata ove godine kreće 15., a traje do 20. listopada. Po starom, dobrom običaju, jedri se punih šest dana, a ruta je Biograd – Dubrovnik – Biograd.

Offshore regatu organiziramo svake druge godine. Jedri se na jedrilicama OPEN, ORC i MONOTIP. Na regati može sudjelovati ograničen broj navedenih jedrilica, a kormilari prilikom potvrde prijave moraju predočiti plovidbenu dozvolu. Naravno, svi članovi posade moraju biti verificirani pri svojim nacionalnim savezima.

Redovito nam se vrte iste brojke: u regati oko brodova sudjeluje više od 260 sudionika, 10 nacija, a svi oni imaju zadatak prijeći 140 nautičkih milja. I uživati u jedrenju – veli nam Marin Katičin, predsjednik kluba, pozivajući sve zainteresirane da se prijave do 9. listopada na adresu jk.kun.tkon@gmail.com.

Čarterske klase

U pravilniku Offshore regate stoji da svi brodovi sudionici moraju imati vinjetu o uplaćenoj članarini klase krstaš za 2023. godinu, u protivnom ne mogu startati. Primjenjivat će se regatna pravila WS-a 2021-2024.

image

Marin Katičin, predsjednik JK Kun

Inače, klase koje sudjeluju su sljedeće: klasa Bavaria Cruiser 41S sa spinakerom, Bavaria Cruiser 46 s genakerom, ORC sa spinakerom, ORC bez spinakera.

Ovogodišnji program kreće 14. listopada (subota) registracijom natjecatelja u regatnom uredu u marini Kornati Zapad. Start 1. etape regate je u nedjelju u 13 sati ispred Pakoštana. Očekivani kraj te etape je u utorak u podne u Dubrovniku, nakon toga će se proglasiti pobjednik, a potom će se sudionici družiti tijekom zabavnog programa na Stradunu.

U srijedu, pak, u podne ispred Dubrovnika kreće druga etapa, a finale se očekuje u petak u podne.

Startnina se naplaćuje i iznosi 15 eura po natjecatelju, a za sve sudionike regate bit će osiguran vez u Marini Kornati – Biograd i Marini Gruž – Dubrovnik. Organizator će nagraditi tri najbolje jedrilice po grupi, te zadržava pravo dodjele dodatnih nagrada. Regatno polje nadzirat će sudac Alen Kustić.

Za one koji nisu upoznati s djelovanjem Jedriličarskog kluba Kun, treba napomenuti da ovaj klub uspješno djeluje u Tkonu kao sjajan promicatelj jedriličarskog sporta na otoku Pašmanu.

Otvoreno more

– Jedriličarski klub osnovan je 2012. godine i trenutno broji pedesetak članova. Predsjednik kluba je Marin Katičin, a tajnik Domagoj Juričin. Članovi kluba svake godine sudjeluju na mnogobrojnim lokalnim regatama na kojima ostvaruju jako dobre rezultate. Redovito se odazovu i na naše čuvene tradicionalne regate poput Viške, Mrduje, Zadarske koke, te na regatu Latinsko idro – kaže nam predsjednik kluba.

image

Uvjeti za jedrenje su idealni

Klub je od osnutka organizirao i brojne regate kao što su Croatia Coast Cup s rutom od Biograda do Rovinja i natrag, Business Cup s rutom Biograd – Kornati...

Organizator je i zahtjevne The Race regate, regata tisuću milja koja ima za cilj iskusnim jedriličarima dati priliku da okušaju svoje vještine na otvorenom moru. Start regate je u Biogradu na moru, a cilj prve etape u Lefkasu/Grčka. Povratak je u Biograd.

Regata je zahtjevna zbog plovidbe na otvorenom moru u internacionalnim vodama, često pod teškim vremenskim uvjetima, te postavlja visoke standarde sigurnosti i izdržljivosti posada.

Regata The Race se pak organizira svake treće godine i zadnji pobjednik je bio Ivica Kostelić.

– Nastojimo atraktivnim regatama privući jedriličare. Od poznatijih jedriličara koji su se natjecali za naš klub su Sara Muješić u klasi Laser kao i Toni Buble u klasi Bic Techno 293. Sara je nastupala na europskom prvenstvu u klasi Laser.

Ulažemo i u naš pomladak. Osim organizacije regata, klub je 2018. i 2019. nabavio osam vrhunskih optimista i lasera, te organizirao ljetnu školu jedrenja u koju su se osnovnoškolci mogli prijaviti, te jedriti uz nadzor profesionalnih skipera. Mali smo klub, ali prilično aktivan. Pozivamo našu lokalnu zajednicu da nas podrži u nastojanju da klub ojačamo najmlađim članovima, te nam je nužno naći nekog tko bi s njima radio tijekom zimskih mjeseci kako bi cijelu godinu imali edukacije i treninge – kaže Katičin.

image

U ovo doba godine zalasci su fascinantni

26. travanj 2024 07:39