StoryEditorOCM

paravojskaOpasni pomorski putovi: Tko su hutijevci i zašto napadaju brodove u Crvenom moru?

Piše Hina
12. siječnja 2024. - 18:00

Jemenski hutijevci oružana su islamistička politička skupina s iranskom podrškom koja ima sve veću ulogu u sukobu na Bliskom istoku jer napada brodove u Crvenom moru, ispaljuje bespilotne letjelice i projektile na Izrael i time, kako tvrde, podržavaju Palestince u ratu u Gazi.

Njihove akcije povećale su rizik širenja sukoba u regiji pošto prijete pomorskim putovima kojima se isporučuje većina svjetske nafte.

Povijest

Hutijevci su paravojna milicija koja nosi naziv nosi po svom prvom vođi Huseinu al-Hutiju, koji je ubijen 2004. godine. Sada ih predvodi njegov mlađi brat Abdul Malik al-Huti.

U kasnim 1990-ima, obitelj Huti na dalekom sjeveru Jemena pokrenula je pokret vjerskog preporoda za zejdijsku sektu šijitskog islama, koja je nekoć vladala Jemenom, ali čije je sjeverno središte postalo osiromašeno i marginalizirano.

Kako su rasla trvenja s vladom, vodili su niz gerilskih ratova s nacionalnom vojskom i kratki granični sukob sa sunitskom moćnom Saudijskom Arabijom.

Rast moći

Njihova moć porasla je tijekom jemenskog građanskog rata koji je započeo krajem 2014. i još traje. Hutijevci su u tom sukobu uspjeli zauzeti glavni grad Sanu. Zabrinuta zbog sve većeg utjecaja šijitskog Irana duž svoje granice, Saudijska Arabija je 2015. intervenirala na čelu koalicije koja podržava jemensku vladu i u tome ima potporu zapada.

Hutijevci su uspostavili kontrolu nad velikim dijelom jemenskog sjevera i drugim velikim naseljenim središtima, dok se međunarodno priznata vlada smjestila u Adenu na jugu.

Jemen je uživao više od godinu dana relativnog mira od proljeća 2022. kad su krenuli mirovni pregovori pod okriljem UN-a. Saudijska Arabija je razgovarala s hutijevcima u pokušaju izlaska iz rata.

Uloga u bliskoistočnom sukobu

Hutijevci su se uključili u bliskoistočni sukob 31. listopada 2023. ispaljivanjem bespilotnih letjelica i projektila na Izrael i obećanjem da će nastaviti s napadima "sve dok izraelska agresija ne prestane".

Njihove akcije odražavale su ulogu libanonske skupine Hezbollah koju podržava Iran, koja je napadala izraelske položaje na libanonskoj granici, i iračke milicije koje su napale na američke objekte u Iraku i Siriji.

Pojačavajući svoje prijetnje, u prosincu 2023. objavili su da će ciljati sve brodove koji idu prema Izraelu, bez obzira pod kojom su zastavom, i upozorili sve međunarodne brodarske tvrtke da ne posluju s izraelskim lukama.

"Ako Gaza ne dobije hranu i lijekove koji su joj potrebni, svi brodovi u Crvenom moru koji putuju prema izraelskim lukama, bez obzira na njihovu nacionalnost, postat će meta naših oružanih snaga", rekao je njihov glasnogovornik.

Hutijevski slogan je "Smrt Americi, smrt Izraelu, prokletstvo Židovima i pobjeda islamu".

Veze s Iranom

Sjedinjene Države vjeruju da iranska Revolucionarna garda pomaže hutijevcima u planiranju i provedbi napada raketama i bespilotnim letjelicama. "Potpora Irana napadima na komercijalna plovila mora prestati", rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin 18. prosinca.

Iran negira umiješanost. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom dugo je optuživala Iran za naoružavanje, obuku i financiranje hutijevaca koji poriču veze s Iranom i kažu da razvijaju vlastito oružje.

Arsenal

Hutijevci su tijekom rata u Jemenu demonstrirali svoje sposobnosti korištenja projektila i bespilotnih letjelica u napadima na Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, gađajući naftna postrojenja i vitalnu infrastrukturu.

Arsenal uključuje balističke projektile i naoružane bespilotne letjelice sposobne pogoditi ciljeve u Izraelu. Rakete Tofan, Borkan i Kuds izrađene su po uzoru na iransko oružje i mogu pogoditi ciljeve udaljene do 2000 km, kažu stručnjaci.

Takve projektile, na primjer, ispalili su na Saudijsku Arabiju nekoliko desetaka puta tijekom jemenskog rata.

02. svibanj 2024 02:20