StoryEditorOCM

plavi svijetOpušci kao eksponati!? Na plaži u Malom Lošinju postavljena zanimljiva ekološka instalacija

Piše M.I.
18. siječnja 2023. - 12:36

Opušci kao eksponati? Da, ukoliko je potrebno upozoriti pušače da za sobom pokupe ostatke cigareta s plaža, ulica, s bilo kojeg mjesta gdje ih inače bacaju.

Institut Plavi svijet postavio je info ploču na plaži Kadin u Malom Lošinju, kako bi osvijestio javnost o posljedicama koje za okoliš imaju opušci ostavljeni na plažama.

Info ploča je postavljena na plaži Kadin jer upravo na njoj su se provele dvije akcije sakupljanja opušaka u suradnji s učenicima Srednje škole Ambroza Haračića iz Malog Lošinja.

- Prva akcija se održala u rujnu 2021. godine kad je sakupljeno 3016 opušaka, dok je u listopadu sljedeće godine sakupljeno znatno manje, njih 1059.

Upravo ovu razliku smo htjeli i vizualno dočarati pa smo opuške stavili u dvije pleksiglas cijevi. Naš cilj je da na plaži ne bude niti jedan opušak pa i ovim putem pozivamo sve pušače da svoje opuške bace u za to predviđen spremnik na kanti za otpad koja se nalazi odmah pored info ploče - kažu iz Plavog svijeta.

Ova info ploča izrađena je u okviru projekta "Čisti otok, čisto more" sufinanciranog sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Mnogim posjetiteljima plaža i drugih lošinjskih kupališta dojam pokvare opušci cigareta koje su raniji posjetitelji ostavili za sobom zagurane među stijenama i kamenčićima, ne mareći za okoliš.

U lošinjskom Institutu "Plavi svijet", koji u sklopu svojih brojnih programa proučava i štiti more i stanovnike mora, proveli su program "Čisti otok, čisto more", uspostavivši suradnju s Gradom Malim Lošinjem, Upravom za otoke Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova te ovdašnjom Srednjom školom Ambroza Haračića, organiziravši akcije čišćenja kupališta. U rujnu 2021. ekipa "Plavog svijeta" je sa srednjoškolcima prikupila 3.016 opušaka cigareta, a u listopadu sljedeće godine znatno manje, točno 1.059.

Ti su opušci sada postali eksponat, postavljeni u dvije odvojene cijevi od pleksiglasa, sa svake od okomitih strana informativne ploče postavljene na kupalištu Kadin (Kadinj) na istočnoj obali Lošinja. Posjetitelji kupališta mogu doznati o štetnim učincima opušaka ostavljenih u prirodi, a kako je odmah pored ploče i koš za smeće s odjeljkom za opuške, pušači su pozvani baciti opuške ondje gdje će biti pokupljeni i zbrinuti s drugim otpadom, ako već ne nose vlastite pepeljare.

23. travanj 2024 17:49