StoryEditorOCM

‘ŠOTOGRAFIJA‘Otvorena izložba Božidara Vukičevića na Peškariji: Znam biti treća ili peta osoba koja vidi nešto što je more čuvalo od ljudskih očiju dvije tisuće godina...

Piše Jasmina Parić
16. prosinca 2021. - 15:08

Izložba "Šotografija" Bože Vukičevića, fotoreporetera Slobodne Dalmacije, otvorena je u četvrtak na otvorenom, pred splitskom Peškarijom i na sjevernom zidu zgrade.

Tridesetak panoa s prizorima hrvatskog podmorja otkriva svijet koji mali broj ljudi uživo može vidjeti. Božo, oduševljeni ronioc i majstor svoga zanata, na ovaj je način izvukao iz dubina brodske olupine, amfore, koralje, gorgonije, ribe, rakove i zadivljući biljni svijet pod morem.

Uostalom, vodio se pricipom svih pravih ronioca - na dnu se ne ostavlja ništa. "Uzimaju" se samo slike.

Fotografije su nastale kroz zadnjih petnaestak godina duž obale, od rta Kamenjak u Istri do Molunata u Konavlima.

image
Velikan celebrity fotografije, Jadran Lazić, došao se pokloniti radu majstora podvodne fotografije, Boži Vukičeviću
Paun Paunović/Cropix

- Počeo sam se ovim intenzivno baviti još 2006. godine, kada smo objavili prvo izdanje Otvorenog mora čiji je urednik bio Ivica Flesch. Tada smo izdanje predstavili i na Nautičkom sajmu u Zagrebu.

Flesch je znao da ronim, a kako je ideja bila da budemo drugačiji, originalni, odlučili smo čitateljima približiti svijet u koji pristup imaju samo ronioci. Trebalo je, naravno, svladati nove tehničke vještine, a i sama oprema za takvo snimanje je veoma skupa, ali, sve se to vratilo i isplatilo.

Otvorile su nam se nove teme, moglo se pisati o podvodnom ribolovu, podvodnoj arheologiji, sportovima poput ronjenja na dah - i sve to dokumentirati slikom, kaže Vukičević.

image
Paun Paunović/Cropix

Snimanje pod morem, napominje on, ima i ograničenja, u prvom redu tehničkih - oprema se ne može mijenjati i prilagođavati kao na suhom, a bez blica sve bi one žarke boje morskih organizama bile sive.

Osobito ga pak privlače arheološka otkrića, i s arheolozima surađuje već niz godina.

- To je nešto posebno, kada se otkrije, recimo, antički brodolom. Kada ga arheolozi pronađu - u pravilu slučajno - biti možda treća ili peta osoba koja dolazi u kontakt s predmetima koje je more čuvalo daleko od ljudskih očiju dvije tisuće godina - evo, sav se naježim, kaže Božo.

Njegovu su izložbu posjetli kolege fotografi i novinari svih generacija, a direktor Slobodne Dalmacije Miroslav Ivić na otvaranju je kazao kako ovakvom događaju ne treba buka ni razglas; ovakvu ljepotu treba promatrati u tišini.

image
Otvorenje izložbe (razgledati se može do 7. siječnja) u organizaciji Slobodne Dalmacije i Turističke zajednice Splita, na fotografiji: Miroslav Ivić, Alijana Vukušić, Božidar Vukičević, Sandra Lapenda lemo
Paun Paunović/Cropix

Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Split, dodala je kako ovi radovi odlično prezentiraju ljepote našega mora i obale a i sama Turistička zajednica koristi ih u svojim propagandnim materijalima.

Božin posao je i fizički naporan - svjedoči o tome fotografija koju mu je darovao Ivica Flesch, a nastala je nakon izrona. Flesch joj je dodao i par simpatičnih stihova. Što se već spomenutog mira i tišine koja se osjeća na radovima tiče, Ante Verzotti je citirao Božnu mudrost:

"Kad se posvađaš s ženom, zaroni".

image
Uz svaku fotografiju je QR kod i svaki posjetitelj može pomoću njega na portalu Slobodne Dalmacije pročitati zanimljivu priču vezanu uz pojedini rad
Paun Paunović/Cropix

Uz svaku fotografiju je QR kod i svaki posjetitelj može pomoću njega "kliknuti na more“ te na portalu Slobodne Dalmacije pročitati zanimljivu priču vezanu uz pojedini rad.

Izložba je dio adventskog programa Kliknimo na kulturu, a organizirana u suradnji TZ Splita, Grada Splita i Slobodne Dalmacije.

Moći će se razgledati do 7. siječnja.

image
Paun Paunović/Cropix
15. lipanj 2024 06:46