StoryEditorOCM

BELGORODNajduža podmornica na svijetu roni brzinom od 32 čvora i ima šest nuklearnih torpeda. Loša vijest je što je dio Putinove flote

Piše PSD
24. listopada 2022. - 22:00

Smatra se da Rusija, odmah iza SAD-a, ima najveći nuklearni arsenal na svijetu, a sastoji se od taktičkih bombi manje snage te strateškog oružja koje može uništiti čitave gradove i naselja. Taktičke nuklearne bombe, snage između deset i 100 kilotona, dizajnirane su za korištenje na bojnom polju. Primjerice, atomska bomba bačena na Hirošimu 1945. godine imala je oko 18 kilotona.

Mala je vjerojatnost da bi se Putin mogao odlučiti na korištenje strateškog nuklearnog oružja, smatraju analitičari, no puno je niži prag za korištenje taktičkog nuklearnog oružja. Putin bi se, primjerice, mogao odlučiti na lansiranje krstarećih projektila Kalibr s broda u Crnom moru ili sa zrakoplova iznad ruskog teritorija. 

Ono što mnoge plaši je i K-329 Belgorod, najduža podmornica na svijetu, koja je dizajnirana za nošenje torpeda dugog dometa na nuklearni pogon i s nuklearnim glavama, a koja je od ovog ljeta u službi ruske mornarice. Belgorod je službeno pušten u rad 8. srpnja 2022., a radi se o podmornici koja je u stanju u nekoliko minuta izbrisati cijele gradove.

Duga je 178, a široka 15 metara i teži otprilike 30.000 tona. Maksimalna brzina iznosi joj 32 čvora (56 kilometara na sat), ima domet od 10.000 kilometara i može zaroniti do dubine od 520 metara.

Izgradnja podmornice počela je još 1992. godine u okviru projekta 949A Antej, odnosno podmornica koje NATO naziva klasom Oscar II, a prekinuta je zbog nedostatka novca. Projekt je ponovno pokrenut 2012. godine, kada je odlučeno da će Belgorod biti podmornica za specijalne misije.

U veljači 2019. rusko Ministarstvo obrane objavilo je video u nastavku, tvrdeći da prikazuje podvodni test oružja. Raniji video dao je jasniji prikaz njegove konfiguracije.

Belgorod je prvo plovilo koje je naoružano interkontinentalnim autonomnim torpedima na nuklearni pogon 2M39 Status-6 ili Posejdon. Ono što posebno zabrinjava Zapad je Belgorodova mogućnost korištenja šest strateških nuklearnih torpeda Posejdon, čija je glavna zadaća napad na obalne objekte s malo ili bez upozorenja. Torpedo tog tipa navodno ima tzv. prljavu bojnu glavu koja, osim izazivanja neposredne štete, može kontaminirati šire područje radijacijom koja sprječava mogućnost uzvraćanja.

Uz to, zapadni stručnjaci strahuju da bi napadi Posejdonom mogli stvoriti radioaktivni tsunami. Uspoređujući volumen Posejdona s drugim velikim termonuklearnim bombama iz sovjetske ere, poput bombe Car iz 1961. godine, dugačke osam metara i promjera 2,1 metar, dolazi se do mogućnosti da udarna snaga torpeda iznosi nekoliko desetaka megatona.

Riječ je o sustavu za nuklearnu isporuku dizajniranim za izravno ublažavanje svih američkih sposobnosti proturaketne obrane jer Posejdon može izvoditi trodimenzionalne okrete u vodi, što dodatno pomaže u izbjegavanju pokušaja njegova presretanja.

Kad se nedavno stvorila histerija kako je nestala, Naval News, locirao ju je u Barentsovom moru, sjeverno od ruskog poluotoka Kole. Nije poznato je li tamo bila na testiranju ili jednostavnom demonstriranju vojne moći.

Plovilo također može nositi dubokomorske bespilotne letjelice, minipodmornicu za duboko ronjenje na nuklearni pogon i podvodnu nuklearnu elektranu dizajniranu za napajanje podmorske senzorske mreže.

image
Igor Ageyenko/Sputnik/Profimedia/Igor Ageyenko/Sputnik/Profimedia
17. travanj 2024 00:49