StoryEditorOCM

Nevjerojatna pričaPirovac se poklonilo junakinji koja je spašavala putnike s Titanica: ‘Antica im je dala hranu, odjeću…’

Piše Toni Veljača/Šibenski
21. srpnja 2023. - 10:01
Antica Olivari, rođena Vukman, sudjelovala je u spašavanju više od dvije tisuća putnika koji su se nalazili na Titanicu.Tz Općina Pirovac/facebook/

Priča o Titanicu, prekooceanskom brodu koji je na svom prvom putovanju, u sudaru s ledenjakom potonuo, svima je poznata. Svako toliko, otkrije se nova zanimljivost vezana za možda i najpoznatiji brod na svijetu, a ovoga puta, nevjerojatna priča stigla je iz Pirovca.

Poznato je da je na Titanicov poziv u pomoć prvi reagirao brod Carpathia, no manje poznato je da na brodu koji je plovio na relaciji New York – Rijeka, bila i jedna Pirovčanka.

Tog 15. travnja 1912. godine, Antica Olivari, rođena Vukman, sudjelovala je u spašavanju više od dvije tisuća putnika koji su se nalazili na Titanicu. Njih više od 700 preživjelo je potonuće, a uspomenu na hrabru Anticu, Turistička zajednica Općine Pirovac a na inicijativu Mare Barić, jedne od članica Antičine obitelji, odlučila je trajno zabilježiti.

Na kući u Pirovcu, gdje je hrabra Antica živjela, tako je postavljena spomen ploča i mala kapelica, čime je njen podvig i doprinos u spašavanju ljudskih života sada i javno prezentiran.

„U ovoj kući živjela je Antica Olivari, rođena 1887. godine i umrla 1965. godine. Putnica herojskog broda Carpathia, brod koji je spasio preživjele s Titanika 1912. godine., bio je na putu prema Rijeci”, piše na spomen ploči.

- Odlučili smo priču o Antici prezentirati javnosti. Bila bi šteta da ostane samo u krugu njene obitelji  - kazao je medijima Igor Bergam, direktor Turističke zajednice Općine Pirovac.

27. travanj 2024 11:19