StoryEditorOCM

san jednog britancaPlan za Guinnessa: 1900 milja preko Atlantika ploveći u jednometarskoj jedrilici!?

Piše OM
12. ožujka 2023. - 17:00

Britanac Andrew Bedwell planira prijeći 1900 milja Atlantika ploveći u jednometarskoj jedrilici i time ući u Guinessovu knjigu rekorda.

S polaskom u svibnju ove godine, Bedwell očekuje da će mu putovanje trajati do 100 dana.

Njegov brodić dug je svega 1,4 metra, napravljen od staklolastike, težine 600 kilograma, a u njemu ima jedva mjesta za sjedenje, ali ne i za stajanje ili pak ležanje.

Putovanje od 1900 milja započet će iz Newfoundlanda u Kanadi i završiti u Cornwallu u Velikoj Britaniji, pod uvjetom da prikupi potrebna sredstva koja prikuplja preko GoFundMe kampanje. Cilj je prikupiti 42.800 dolara namjenjenih ugradnji elektronike, opreme za sigurnost,n transporta broda do Kanade, a dio će donirati udrugama za borbu protiv raka.

E sad kako on to planira izvesti: brodić ima nadstrešnicu od pleksiglasa za zaštitu od vremenskih nepogoda. Nosit će pakete proteinske hrane, tek jednu promjenu odjeće. Brod je opremljen s AIS sustavom praćenja, VHF radiom, kompasom, dva jedra, dva kormila te sustavom za desalinizaciju s ručnom pumpom.

image

Brod od metra

FCB

U jednoj maloj bočici nosit će pepeo prethodnog rekordera u prelasku Atlantika minijaturnim brodom Toma McNallyja, čiji je dizajn broda koristio za Big C. Obećao je da će njegov pepeo prosuti u more.

Avanture Big C-a pratite na

20. travanj 2024 06:46