StoryEditorOCM

jedriličarski hat-trickMaxi Jena MM po treći put osvojila Mrduju: ‘Jezgra posade je uvijek ista, Crnogorci i Hrvati!‘

Piše Sandra Barčot
30. rujna 2023. - 18:03

Po treći put zaredom, posada "Maxi Jena MM" kormilara Miloša Radonjića iz JK Lahora iz Kotora, osvojila je Mrdujsku regatu!

Nakon što su lani postali i rekorderi projedrivši zadanu rutu od 22 nautičke milje od Splita pa oko otočića Mrduje u Splitskim vratima, te nazad na cilj podno Sustipana za samo dva sata i jednu minutu, Crnogorci su uknjižili još jednu pobjedu.

Svoj jedriličarski hat-trick!

Među flotom od 198 jedrilica, oni su prvi po slabom vjetru, bolje reći bezvjetrici, i došli do Mrduje nakon dva sata, 34 minute i 29 sekundi jedrenja, a u ciljnu liniju su prošli nakon 4 sata i 15 minuta te 40 sekundi regatavanja.

- Prezadovoljni smo iako je bila teško na moru, bez vjetra. Pa smo "šetali" regatnim poljem od Šolte prema Braču, pa opet nazad bliže Šolti kako bi uhvatili maestral koji se napokon digao – kazuje nam presretan kormilar Miloš Radonjić, ponosan i na svoju posadu, njih 16 jedriličara i jedna jedriličarka. Žena za sreću, naravno!

image

Pobjednici Mrdujske regate - posada krstaša Maxi Jena MM iz Kotora

Jakov Prkić/ Cropix

- Mrduju obožavamo, a još kada nam ovako dobro ide s pobjedama – zadovoljan je Radonjić, najavljujući i novi morski okršaj drugi tjedan na novoj regati, onoj popularnoj Barcolani u vodama talijanskog Trsta!

- I onda se opet vraćamo u Split, idemo na vašu Višku regatu! To je utrka izazova - ima plan za nove dvoboje na moru Radonjić, koji na palubi maxi krstaša od 23,99 metara jedri sa bratom Markom Radonjićem, te ekipom koja niže samo trijumfe:

- Jezgra posade je uvijek ista, Crnogorci i Hrvati! S nama je Toni Bulaja, legendarni Splićanin obožavani Vepar, koji je naš taktičar! Pa Hvaranin Fabian Roić i Makaranin Josip Krtalić, uz Kaštelanina Borisa Žižića. Slijede Crnogorci Filip Franović, Mirko Franović, Irina Kusovac, Janko Sijerković, Mato Bošković, Milan Ivanović, Miloš Franović, Ognjen Deretić koji je s vrha jarbola pratio ima li na pučini vjetra, jel‘ se negdje mreška more, pa Vladimir Malešević, Stefan Čarbakapa i Vasilije Bakoč. Šesnaest mušketira i jedna dama su "Maxi Jena MM" trostruki osvajač Mrduje. Zaredom....

image

Start 92. Mrdujske regate

Jakov Prkić/ Cropix

Drugi prolaz kroz cilj, ono jedreno vrijeme piše se Dubrovčanima na brodu "Stravanganza" kormilara Nike Kmetovića iz JK Orsana sa ulaskom u cilj nakon 5 sata 6 minuta i 52 sekundu jedrenja, ispred trećeplasiranih u realnom vremenu, još jednog maxi krstaša "Toto Travel" kormilara Maria Hrvoja (JK Trogir) sa jedrenim vremenom od 5:13,07 sati. Četvrti prolaz sa vremenom od 5:14,46 sati ima brod "Polet Furioso" skipera Nikole Deškovića iz Jedriličarskog kluba Labud, domaćina i organizatora najstarije i najmasovnije regate na Jadranu. Dok je peta jedrilica "Outsider" kormilara Vedrana Kosovića iz dubrovačkog Orsana sa vremenom od 5:18,56 jedrenja. Šestu poziciju u prolazu kroz cilj uknjižio je brod "Furiosa 2" Igora Ćupića iz zadarskog kluba Uskok sa 5:21,59 sati jedrenja.

Ovo su prolazi kroz cilj, dok će u 20 sati (subota) na platou JK Labud, u splitskoj Uvali baluni biti i svečano proglašenje pobjednika po skupinama, a 16 je bilo grupa krstaša koji su jedrili Mrdujsku regatu u njenom 92. izdanju.

image

92. Mrdujska regata

Jakov Prkić/ Cropix
29. travanj 2024 01:53