StoryEditorOCM

održivi transportPo Vranskom jezeru zaplovila ‘Danguba‘: pogledajte novi električni katamaran za posjetitelje Parka

Piše M. I.
9. lipnja 2023. - 13:46

Modernizacija vodenog i kopnenog prijevoza hvata svoj zamah. Tako je i Park prirode Vransko jezero stavio u pogon električni brod "Danguba", a transport je osiguran i električnim vlakom, električnim biciklima i solarnom brodicom. Na ovaj način povezale su se najatraktivnije lokacije Parka održivim transportom posjetitelja, pišu otoci.eu.

Radi se o dvotrupcu, katamaranu dugom 15 i širokom 5,65 metara, s 56 sjedala za putnike i tri člana posade. Brod ima dva motora od po 30 kW, dva solarna panela za napajanje navigacije, zvučnika te zatvorenu staklenu kabinu odnosno salon za posjetitelje, što će omogućiti korištenje broda tijekom cijele godine.

Novi brod je nazvan Danguba po čaplji dangubi, rizičnoj vrsti kojoj je Vransko jezero jedino priobalno gnjezdilište u Hrvatskoj. Danguba je ujedno i zaštitni znak Parka.

image

Električni brod ‘Danguba‘ 

PP Vransko jezero

Električni brod vrijedan je 2.708.400 kuna (bez PDV-a). Veći dio vrijednosti broda u iznosu od 80 % financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je preostalih 20% osigurano iz UNDP-ovog programa PARCS.

Održivi načini transporta rezultat su projekta "Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero". Kroz projekt provedene su brojne aktivnosti te je obogaćena ponuda Parka. Nabavljen je i prvi električni turistički vlak u Hrvatskoj koji spaja Pakoštane s Parkom prirode, solarna brodica i 5 električnih bicikala. Postavljene nove fotonaponske elektrane na Kamenjaku i Prosici olakšale su i unaprijedile rad info centara, a postavljene su i 4 samoodržive modularne kućice.

image

Električni brod ‘Danguba‘ 

PP Vransko jezero
23. travanj 2024 02:44