StoryEditorOCM

FILMSKA ZVIJEZDAPobuna na brodu Bounty: kako je Marlon Brando spasio čuveni jedrenjak od vatre i smrti

Piše V. V.
13. srpnja 2024. - 10:38

O pobuni na brodu Bounty napisano je više knjiga i snimljeno nekoliko filmova, no većini gledatelja najdraži je onaj iz 1962. s Marlonom Brandom u ulozi Fletchera Christiana.

Brod sagrađen za snimanje toga filma po scenariju je na kraju trebao biti zapaljen, jer je i pravi Bounty nestao u ognju. Kada su pobunjenici došli do otoka Pitcairna, planirali su započeti novi život, a Fletcher Christian je, nakon što su s broda skinuli sve korisno, odlučio zapaliti brod. Time je pobunjenicima poslao poruku da im je Pitcairn konačno odredište, te je kanio spriječiti da ih engleski ratni brodovi pronađu ako uoče olupinu broda na Pitcairnu.

Filmski Bounty vatrenu sudbinu izbjegao je zahvaljujući Marlonu Brandu koji se toliko zaljubio u brod da je zaprijetio napuštanjem snimanja ako ga redatelj zapali. Bounty je tako nastavio život ploveći od jednog do drugog pomorskog festivala, a glumio je i u dva filma Pirati s Kariba.

Potonuo je 25. listopada 2012. u uraganu Sandy. US Coast Guard spasio je 14 ljudi, a kapetan i dva člana posade su poginuli. Jedna od poginulih bila je Claudene Christian koja je tvrdila da je potomak najslavnijeg pobunjenika u povijesti, Fletchera Christiana.

image

BROD BOUNTY

AFP
16. rujan 2024 06:41