StoryEditorOCM

havarija platforme‘Ivana D‘ pronađena na dnu mora, prema prvim informacijama pukla joj je ‘noga‘ kojom je bila postavljena na dno

Piše OM
10. prosinca 2020. - 14:06

14:06 - Inina plinska platforma Ivana D pronađena je na dnu mora. Prema prvim informacijama pukla joj je noga (monopod) kojim je bila postavljena na dno, te je potonula na dno.

O uzrocima puknuća te o početku akcije izvlačenja ostataka još je prerano govoriti, povrdio je za N1 voditelj Nacionalne središnjice za nadzor pomorskog prometa Ivan Šantić.

Povodom ovog događaja oglasilo se i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture:

"Danas je u prijepodnevnim satima obavljen pregled morske površine i morskoga dna na poziciji nekadašnjeg objekta radi utvrđivanja činjeničnog stanja odobalnog objekta Ivana D. Pregled je obavljen brodom i daljinski upravljanom robotskom ronilicom, te tom prilikom utvrđeno kako se odobalni objekt Ivana D u cijelosti nalazi na morskome dnu. 

Pregledu su pored predstavnika INA-e d.d., nazočili inspektor sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, predstavnik Koordinacije za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, te energetski inspektor za naftno rudarstvo Državnog inspektorata. 

Temeljem ovih saznanja i nalaza na mjestu događaja, nadležne službe postupiti će u skladu sa zakonskim ovlastima."

13:13 - Prema najnovijim informacijama, robotska ronilica je u moru, ali kako javljaju iz Nacionalne središnjice za nadzor pomorskog prometa platforma još nije pronađena, doznaje N1

PRVA VIJEST

Voditelj Nacionalne središnjice za nadzor pomorskog prometa Ivo Šantić kazao je za N1 kako je vrijeme na moru na poziciji gdje se nalazi nestala Inina plinska platforma Ivana D u redu. 

- Visina valova je oko jedan metar na poziciji Ivane D. Brod Junak bit će na poziciji platforme oko 10.30 sati. Naša su zaduženja osiguravanje sigurnosti prometa te da nitko ne ulazi u tu zonu. U ovom trenutku još nije poznato nalazi li se platforma ispod mora jer robotska ronilica tek treba biti spuštena - kazao je Šantić. 

Iz Ine su poručili kako bi se ekspedicija s Ivane D trebala vratiti na kopno u poslijepodnevnim satima, a oko 17 sati očekuju se izjave vezane upravo uz rezultate ekspedicije. 

Operativni direktor Ine Tvrtko Perković pojasnio je u srijedu za N1 koji su koraci u potrazi za platformom. 

- Planirano je da brod s robotskom ronilicom da izađe sutra ako budu dobri vremenski uvjeti. Postoji mogućnost da se to neće dogoditi ni sutra nego tek prekosutra. Sam pregled traje nekoliko sati i to je pregled koji jedini može dati informaciju što se uistinu dogodilo i u kojem je stanju sada objekt. Ona ima videosnimku iz koje možemo proizvesti različite zaključke koji nisu konačni, ali možemo vidjeti koje je stanje i koje sljedeće korake moramo poduzeti.

- Vrlo je visoka vjerojatnost da održavanje nije razlog ove nesreće zato što naše platforme održavamo prema najvišim svjetskim standardima. U sukladnosti sa svim propisima u Hrvatskoj provodi se niz inspekcijskih nadzora. Na dnevnoj bazi radimo preglede i održavanja, zatim imamo godišnje certificiranje, dvoipolgodišnje preglede i petogodišnje dubinske preglede kada se pregledava kompletna podmorska struktura. Na platformi Ivana D to je izvršeno 2018. godine, relativno nedavno i nije ustanovljena nikakva teškoća. Prema tome, sigurni smo da održavanje nije uzrok ove nesreće - rekao je Tvrtko Perković.

28. travanj 2024 03:54