StoryEditorOCM

svjetski kupPočelo 52. izdanje prestižne regate ‘Trofeo Princesa Sofia‘, donosimo popis hrvatskih posada

Piše OM
3. travnja 2023. - 13:21

Najbolji svjetski jedriličari u deset olimpijskih klasa okupili su se danas na Mallorci, gdje će do subote sudjelovati na 52. izdanju Trofeo Princesa Sofia, regati Svjetskog kupa, prvoj iz ovogodišnje serije. Za bolju sliku o čemu se tu radi, evo vam podatak da je riječ o 1271 jedriličaru i jedriličarki, te 368 trenera, a gdje je tu tek popratno osoblje? 

Trofeo Princesa Sofia je polazna točka za sve ususret krajnjem cilju u ljeto sljedeće godine, Olimpijskim igrama u Parizu, odnosno za jedrenje je to – Marseille. S time da je kulminacija ove godine Svjetsko prvenstvo svih olimpijskih klasa u Den Haagu, zapravo Scheveningenu, jer tamo će se podijeliti najveći dio olimpijskih normi. 

Hrvatsko jedrenje će na Mallorci biti zastupljeno u devet od deset olimpijskih klasa (izuzetak je Nacra 17), a predvođeni su prije svega Tončijem Stipanovićem i Filipom Jurišićem u ILCA 7, te braćom Šimom i Mihovilom Fantelom u 49eru. Pardon, i Martinom Dolencom u Formuli Kite. 

Nakon što su njegovi jedriličari u talijanskoj Andori prije dva tjedna poharali postolje na Europskom prvenstvu (zlatni Stipanović, srebrni Jurišić, brončani Pavlos Kontides), trener Jozo Jakelić je bio (pre)sretan, ali nije želio upasti u euforiju, već je u trenucima proslave nezapamćenog rezultata u klupskim prostorijama Mornara nastojao biti trezven i realan. Pa je spomenuo da u Andori nije bilo Engleza, koji su također elita u ovoj klasi. Istina, nije bilo ni Novozelanđana.  

- Rezultati iz Andore će biti na testu na Mallorci, tamo se moramo potvrditi, jer tamo će biti baš svi. Andora je bila velika i ostat će velika, ali to je bila regata u neuobičajenom terminu za Europsko prvenstvo. Nekako prerano, a svi će tempirati formu prema Svjetskom prvenstvu u kolovozu. 

Tončiju Stipanoviću ovo će biti jubilarna deseta regata na Mallorci, a čak pet puta je završavao na postolju. Doduše, nikada nije pobijedio, ali jednom drugi i četiri puta treći definitivno ima težinu i sugerira da mu jedrenje u tom akvatoriju apsolutno odgovara. Prošle godine, kad se regata održala nakon dvije pandemijske godine, on je bio sedmi, Jurišić osmi, a Kontides šesti. Sada kad je nakon devet godina uzeo europsku titulu, petu u karijeri, 36-godišnji Splićanin ne treba ljepši motiv od pobjede u Svjetskom kupu. Ima ih na drugim regatama Svjetskog kupa, ali Mallorca je sa svojom tradicijom vjerojatno najveća i najomiljenija većini jedriličara. Uzeti pobjednički pehar tamo bio bi izniman doseg. 

Klasa ILCA 7 je opet pretrpana, kao i uvijek, sa čak 185 jedriličara, tako da će se prva tri dana jedriti u tri skupine nakon čega slijedi razvrstavanje. Najbolji će u Zlatnoj skupini jedriti još tri dana. 

- Ovdje smo od prošle nedjelje, svaki dan smo trenirali i nije bilo zastoja – rekao je Stipanović. – Osjećaj je dobar, mislim da smo spremni, jer smo se čak stigli odmoriti nakon Andore i prekrcanih sedam dana u Splitu punih obaveza. 

Evo i popisa hrvatskih posada na 52. izdanju Trofeo Princesa Sofia: 

470 (mix): Ema Samaržija/Leon Scheidl 

49er: Šime Fantela/Mihovil Fantela, Marko Smolić/Juraj Radačić 

49er FX: Marija Anđela de Micheli Vitturi/Mihaela Zjena de Micheli Vitturi 

Formula Kite (M): Martin Dolenc. 

Formula Kite (Ž): Marija Dolenc. 

ILCA 6: Elena Vorobjeva, Sandra Lulić. 

ILCA 7: Tonči Stipanović, Filip Jurišić, Alec Cvinar, Stipe Gašpić, Bruno Gašpić. 

IQ Foil (M): Luka Mratović. 

IQ Foil (Ž): Palma Čargo. 

19. travanj 2024 13:46