StoryEditorOCM

pomorska službaPočetkom rujna brzu brodicu dobit će hitna medicina Malog Lošinja, a do kraja godine Šibenik i Supetar

Piše M. I.
20. kolovoza 2023. - 09:00

Kvalitetna medicinska skrb svima mora biti jednako dostupna to je cilj oko kojeg se svi slažu, a postaje sve dostižniji zahvaljujući brzim brodicama hitne pomorske medicinske službe. Više od 10 milijuna eura vrijedan projekt napola je proveden, javlja HRT u svom prilogu. Početkom rujna svoju će brzu brodicu dobiti hitna medicina Malog Lošinja, a do kraja godine Šibenik i Supetar.

Tri dosad isporučene brodice u samo nekoliko mjeseci plovidbe dubrovačkim, zadarskim i rapskim vodama dokazale su koliko su važne za zemlju s tisuću 244 otoka.

- S ovim projektom zbrinjavanja pacijenata u objedinjeni bolnički primjer dobije se unutar zlatnog sata povećanje od 30 do 50 posto preživljavanja pacijenata, za HTV rekla je Ivana Šimić, ravnateljica zadarskog Zavoda za hitnu medicinu.

- Naša posljednja intervencija na brodu bila je prije 3 dana kada smo dobili poziv zbog 13-godišnje djevojčice s epileptičnim napadajem. Unutar sat vremena smo došli do otoka što je razuman vremenski period s obzirom na udaljenost, objasnila je Sara Rukavina, liječnica.

- Kada su se izrađivale tehničke specifikacije za brze brodice posebnu smo pažnju usmjerili medicinskoj opremi i svemu onome što je potrebno za kvalitetno zbrinjavanje hitnih pacijenata. Brze brodice su opremljene kao i vozila hitne medicinske službe s opremom za zbrinjavanje hitnih pacijenata, objasnio je Damir Važanić, zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

07. svibanj 2024 15:11