StoryEditorOCM

od italije do sv. kajaPodmornica Pera Limunade bila je totalni hit u sedamdesetima: Beatlesi nisu došli, ali su zato Dubrovčani na njoj mogli popiti piće

Piše V. Valtrović
23. travnja 2022. - 09:33

Podmornica Nautilo sagrađena je 1943. u Monfalconeu, a plovila je u sastavu mornarice za koju je napravljena u nepuna tri mjeseca.

Po kapitulaciji Italije zaplijenili su je Nijemci i preimenovali u UIT (Unterseeboot Italienische) 19. Četiri mjeseca kasnije UIT 19 je potopljen prilikom britanskog zračnog napada na Pulu.

Četiri godine kasnije podmornica je izvađena iz mora i sljedeće četiri godine popravljana i obnavljana u Remontnom zavodu u Tivtu.

U aktivnoj službi Jugoslavenske ratne mornarice, pod imenom "Sava" ostala je do 1968., da bi dvije godine kasnije bila prodana Dubrovčaninu Peru Miljkoviću zvanom Pero Limunada. Doteglio ju je u Dubrovnik, obojio u žuto i pretvorio u ugostiteljski objekt.

Namjera mu je bila u njoj urediti restoran, casino i disco. Također, i jednog dana dovesti "Beatlese" da pjevaju u njoj. Čupavci u Dubrovnik nisu došli, ali su zato Dubrovčani dvije godine mogli popiti piće na palubi "Žute podmornice".

U siječnju 1974. Pero Limunada je svoju podmornicu prodao "Brodospasu" te ju je tegljač Jupiter doteglio do rezališta Sv. Kajo.

02. svibanj 2024 02:41