StoryEditorOCM

morsko grožđePogledajte čudesno biće koje stanuje i u našem Jadranu, kreće se na ‘mlazni‘ pogon

Piše Z.K./JL
21. prosinca 2023. - 08:32

Morske dubine vrve čudesnim stvorenjima, toga smo itekako svjesni. Da nije kamera kojima su snimljena, većina nas ne bi ni bila svjesna koliko neka od njih izgledaju kao da nisu s ovoga planeta. Doduše, u podmorju i vladaju uvjeti koji su bitno drugačiji nego na ostatku Zemlje, tako da je tamo dolje zaista kao na nekom drugom planetu.

Jedno od tih neobičnih, ali u svakom slučaju zadivljujućih stvorenja, je salp. Poznat i kao morsko grožđe, riječ je o plaštenjaku koji se kreće skupljanjem, pumpajući vodu kroz svoje želatinozno tijelo, što je jedan od najučinkovitijih primjera mlaznog pogona u životinjskom carstvu. Salp cijedi ispumpanu vodu kroz svoje unutarnje filtre za hranjenje, hraneći se fitoplanktonom.

Plaštenjaci su stvorenja koja žive u svim morima i na raznim dubinama. Može ih se naći u plićacima, ali i dubinama od nekoliko tisuća metara. Vrećastog su oblika i žive pričvršćeni za morsko dno ili neku drugu podlogu. Ima ih i u Jadranu, tako da naši ronioci ponekad znaju uživati u pogledu na ovo fascinantno stvorenje.

27. travanj 2024 08:25