StoryEditorOCM

uhićenje u splituPolicija objavila detalje velike zapljene trpova ‘teške‘ 260.000 kuna: Turčinu i Bugaru oduzete putovnice, branit će se sa slobode

3. veljače 2021. - 13:33

Turčinu i Bugaru koji su krajem siječnja uhićeni sa više od 500 kilograma trpova na plaži u splitskim Stinicama privremeno su oduzete putovnice, kao mjera opreza nakon ispitivanja u državnom odvjetništvu.

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo u srijedu je izvijestilo da osumnjičene tereti za kazneno djelo trgovanja divljim vrstama. Kazneni zakon za to nedjelo predviđa kaznu do pola godine zatvora.

Tužiteljstvo sumnja da su 48-godišnji državljanin Turske (48) i 53-godišnji bugarski državljanin 29. siječnja oko 21.20 sati u Splitu, zajednički i dogovorno, vozilom bugarskih registarskih oznaka prevezli i odlagali u skladišni prostor (kontejnersku hladnjaču) 521,7 kilograma morskih trpova. Pritom su znali da je riječ o strogo zaštićenoj vrsti koju je zabranjeno skupljati i prevoziti.

Nakon što su otkriveni u izlovu trpova stranci su uhićeni i kazneno prijavljeni, a završili su i u policijskom pritvoru. Nakon ispitivanja u državnom odvjetništvu, uz mjeru opreza, pušteni su da se brane sa slobode.

Vrijednost kilograma ove zaštićene vrste prema Pravilniku o kriterijima za utvrđivanje naknade šteta počinjenih ribama i drugim morskim organizmima, iznosi 500 kuna. 

Morski trpovi, znani i kao kastavci imaju važnu ulogu u očuvanju stabilnosti ekosustava, no često su na meti krivolovoca jer kao gastronomske delicije postižu visoku cijenu, a posebno su traženi na azijskom tržištu.

19. travanj 2024 17:33