StoryEditorOCM

HVARPosada broda Makakada na čelu s Davorom Bumbakom odnijela pobjedu na prvoj ‘Paklenoj regati‘

Piše Mirko Crnčević
8. studenog 2023. - 09:41

Hvarani baš guštaju u aktivnostima koje idu za zaštitom naše maritimne baštine, ali i u sportovima na moru. Eto, nakon uspješno odrađene Fešte forske pulene – 13. susreta tradicijskih brodova Dalmacije u gradu podno Fortice (5. do 8. listopada 2023.) sada su članovi i uprava JK "Zvir" iz Hvara baš (pre)zadovoljni, jer ih je vrijeme ipak poslužilo pa su uspješno priveli kraju prvu "Paklenu regatu" pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Hvara.

Uglavnom iz hvarskog porta startalo je 12 krstaša te odjedrilo prekrasnu i zanimljivu rutu oko Paklenjaka. Sudjelovale su posade i brodovi s Hvara, Visa, JK Tijat iz Vodica, te splitski klubovi JK Labud, Sailing club Split, JK Mornar i JK Zenta. Na regatnom polju najbolje se snašla viška posada broda "Makakada" na čelu s kormilarom Davorom Bumbakom, koja je ujedno pobjedila u kategoriji do 11 metara, s ukupnim vremenom 2 sata i 10 minuta. Drugo mjesto ukupno i pobjedu u kategoriji koja ide preko 11 metara osvojila je "Rocketa" s kormilarom Mladenom Crljenom, dok je na trećem mjestu završila jedrilica "Hvar 6" kormilara Tomislava Grubelića. U konkurenciji pojedinaca - male klase prvo mjesto osvojila je mlada Forka Nura Bićanić.

image

Dodjela pehara mladoj Forki Nuri Bićanić za 1. mjesto u konkurenciji pojedinaca - male klase

Borna Obranović/Mario Veljača

- Nekolicina nas entuzijasta u Hvaru se u ljetnim mjesecima bavila ‘adventure‘ jedrenjem s turistima oko Paklinskih otoka i tako smo došli na ideju da organiziramo ovu regatu. Akvatorij u kojem je regata održana doista je zahtijevan za jedrenje, ali je zato zanimljiv i za publiku. Pun je otočića, hridi, zavjetrine, kurenta, manevara kroz kanale, pa su i manji, sporiji brodovi imali prostora taktički birati bolju poziciju što regatu čini dosta fotogeničnom i atraktivnom za gledanje i praćenje. Zato ćemo učiniti sve da ona i u narednim godinama postane tradicijom na našem škoju i da bude što bolje medijski popraćena – kazao je Tonko BuzolićLojko, predsjednik JK "Zvir".

Prije dodjele nagrada u prepunom restoranu "Eywa" u Križnoj luci upriličeno je predstavljanje knjige "Eldora" starog morskog vuka i splitskog jedriličara Sanija Delića, a osim njega o knjizi je govorio i njegov prijatelj Dean Roić. Inače, riječ je o putopisu od Spita do turskog Marmarisa, pa jedrilicom natrag kroz Otrant, s neželjenim skretanjem u Italiju i dalje sve do Trogira. Dakle, bilo je to geopovijesno i duhovno putovanje dinamičnog i kompatibilnog dvojca vrlo različitih ljudi, Sanija i Šimuna, koji prolaze kroz avanture, ali isto tako stječu povjerenje, poznanstva i prijateljstva gdje god kročili ili se usidrili. 

image

Predstavljanje knjige ‘Eldora‘ Sanija Delića 

Borna Obranović/Mario Veljača
       

image
Borna Obranović/Mario Veljača
image
Borna Obranović/Mario Veljača
image
Borna Obranović/Mario Veljača
image

Ruta regate

Borna Obranović/Mario Veljača
image

Dodjela pehara za 1. mjesto posadi viškog broda ‘Makakada‘

Borna Obranović/Mario Veljača
                                                                 

27. travanj 2024 16:12