StoryEditorOCM

inspektori na djeluPotvrđena ekološka katastrofa u dvjema splitskim lučicama; opasne kemikalije se izlijevaju u more, slijede paprene kazne

Piše Božidar Lončar/SD
20. veljače 2024. - 11:00

Dok traje međusobni sukob između djelatnika Javne ustanove za upravljanje park-šumom kojemu su se priključili i bivši radnici i ravnatelji, Državni inspektorat je "pročešljao" teren uz obalu park šume.

I tamo potvrdio ono o čemu smo pisali prije nekoliko mjeseci: opasne kemikalije iz boja, ulja i drugog otpada se ulijevaju u more! I to unutar zaštićenog područja!

Opasne kemikalije iz splitskih lučica svakodnevno zagađuju more, odgovorna ustanova nemoćna zbog bizarnog razloga...

Podsjetimo, Udruga "Vlasnici privatnih zemljišta na Marjanu" je poslala prijavu nadležnim institucijama i slavodobitno poslala rezultate inspekcije. Potvrdu smo sada dobili i od Državnog inspektorata.

Nadzor je proveden na više lokacija u lučicama Spinut i Jadran na Zvončacu te je utvrđeno je kako se ispuštaju otpadne vode u more nastale pranjem brodova na obje lokacije bez vodopravne dozvole za to. U lučici Spinut se u priobalne vode (more) ulijevaju industrijske otpadne vode. Dakle, opasne kemikalije.

image

Rješenje Državnog inspektorata od 16. veljače

Udruga "Vlasnici privatnih zemljišta na Marjanu"
image

Rješenje Državnog inspektorata od 16. veljače

Udruga "Vlasnici privatnih zemljišta na Marjanu"

Kazne mogu biti između 4.500 i 40.000 eura

Prema Zakonu o vodama riječ je o težim prekršajima, odnosno najtežem od tri stupnja prekršaja. Kazna će biti paprena: od 3980 do 39.810 eura za pravnu osobu i za privatnu osobu koja zastupa tu pravnu osobu od 530 do 1320 eura.

Ovisno o posljedicama i količini ispuštenih kemikalija kazna može biti od 4500 do cifre iznad 40.000 eura! Naravno, Inspektorat je izdao zabranu ispuštanja otpadnih voda bez vodopravne dozvole. Kazne bi, po završetku prekršajnog postupka, mogle ići županijskoj Lučkoj upravi i Klubu za športski ribolov na moru "Jadran".

Lučica Spinut je pod privremenom upravom županijske Lučke uprave kojoj je na čelu Domagoja Maroević. Inspekcija je pročešljala lučicu gdje je utvrđeno ispuštanje industrijskih otpadnih voda u priobalne vode (more) bez vodopravne dozvole.

To znači kako iz javnog novca ide spomenuti iznos, a ravnatelj će morati izdvojiti dobru lovu za spomenuto. Na plaži Gusar u samoj blizini lučice Spinut je more u rujnu prošle godine ocijenjeno kao "nezadovoljavajuće i kratkotrajno onečišćeno" i to je bio jedini nezadovoljavajući rezultat u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji u cijeloj godini!

image

Kratkotrajno onečišćenje plaže Gusar

creenshot/NZJZ SDŽ

Lučica Spinut je luka posebne namjene za koju Vlada dodjeljuje koncesiju. Natječaj je raspisan 30. listopada i vrijednost koncesije je 12 milijuna eura na 25 godina. U Lučici se ne provodi uzorkovanje mora, kazao je Maroević u studenom, no očito je promijenio mišljenje jer je nakon posjete Inspektorata najavio testiranja i javnu objavu rezultata istih.

- U prosincu 2023. je izvršen inspekcijski nadzor u luci Špinut i utvrđeno je da luka Špinut nema vodopravnu dozvolu iako je opremljena sustavima za pročišćavanje industrijskih otpadnih voda što je financirano i iz EU projekata. Lučka uprava ne može pokrenuti postupak ishođenja vodopravne dozvole jer nema pravne osnove, odgovorio je Maroević.

- Što je utvrđeno prekršajnim postupkom?

- Lučka uprava SDŽ u proteklom razdoblju ne pruža servisne usluge niti se u luci vrše predmetne radnje.

- Hoće li se provesti postupak uzorkovanja mora u lučici Spinut i hoće li se mjeriti prisutnost kemijskih toksina koji završe u moru?

- U tijeku je i postupak uzorkovanja kvalitete mora te ćemo Vas o rezultatima naknadno izvijestiti.

- Zna li Vlada RH za rezultate inspekcije?

- Nemamo saznanja o tome je li Vlada RH obaviještena.

Što bi o svemu rekao Andrej Plenković ostaje za vidjeti. Poslali smo upit na ured Vlade i čekamo. Što će tek reći budući bogati koncesionar. Toliko o odnosu državnog vrha prema nečemu od državnog značaja...

image

Domagoj Maroević

Joško Šupić/Cropix

Koncesiju u uvali Zvončac koncesiju do 2036. ima Klub za športski ribolov na moru "Jadran". Inspekcijskim nadzorom Kluba "Jadran" utvrđeno je ispuštanje otpadnih voda bez dozvole u sportskoj lučici "Jadran". Kontaktirali smo i Klub za športski ribolov i Splitsko-dalmatinsku županiju. Još čekamo odgovor.

Zato smo zvali na broj naveden na službenim web stranicama ribolovnog kluba i predstavili se kao novinari "Slobodne Dalmacije". Dobili smo odgovor kako smo već dovoljno problema o njima napisali i kako bi se mogli uživo, u "četiri oka" ili pak "jedan na jedan" uvjeriti o stanju. Što god to značilo. U studenom su i Županija i ribolovni klub odgovorili kako nisu zaprimili prijavu, no iz "Jadrana" su nam odgovorili kako su svjesni problema i plan je izgradnja taložnice u ovoj godini.

image

Lučica sportskog društva "Jadran" na Zvončacu
 

Vojko Bašić/Cropix

JU ne može provesti nadzor jer nema ovlaštenog stručnog čuvara prirode

Ravnatelj JU PŠ Marjan Marko Pejnović kaže kako JU nije obaviještena o inspekcijskom nadzoru i rezultatima nadzora iako su nadležno tijelo, ali je zadovoljan reakcijom te poziva Građevinsku inspekciju na reakciju na prijave. Javna ustanova ne može, ali  Inspektorat mora zatražiti da se pokrene postupak izdavanja vodopravnih dozvola.

- Javna ustanova nije ovlaštena za uzorkovanje mora, ali može zatražiti uzorkovanje, premda bi to bilo normalno da radi Vodopravna inspekcija. Nadležne službe bi trebale uzorkovati kemijske toksine - odgovorio je Pejnović.

Dakle, unatoč inspekcijskom nadzoru Javna ustanova neće uzorkovati more kao ovo ljeto na Benama. Tada se, potpuno opravdano, podigla medijska hajka nakon što se utvrdilo izlijevanje otpadnih voda iz biopročišćivača. Međutim, more u blizini mjesta izlijevanja otpadnih voda je ocijenjeno kao "dobro", što je srednja kategorija, iako su svi rezultati prije i nakon bili izvrsni.

No, ono što je začuđujuće jest da se nitko nije podigao na noge kada je na plaži "Gusar", u blizini lučice Špinut, more 11. rujna ocijenjeno kao "nezadovoljavajuće", odnosno, kratkotrajno onečišćeno! To su dvije kategorije ispod kategorije "dobro"! Jedino kratkotrajno onečišćeno more na nekoj plaži u Županiji u cijeloj godini.

- Javna ustanova ne može ni provesti nadzor jer nema ovlaštenog čuvara prirode s položenim stručnim ispitom, kazao je Pejnović.

image

Marko Pejnović

Joško Šupić/Cropix

Sve će ostati na novčanim kaznama. Do nekog potencijalno dugotrajnog onečišćenja. Ali i ovaj je članak samo ogledni primjer načina na koji stvari funkcioniraju u Park-šumi Marjan. Nisu samo narušeni međuljudski odnosi, već se događa da udruga iz vani prijavljuje jer ustanova koja treba zaštiti park-šumu nema niti jednu ovlaštenu zaposlenu osobu za provođenje nadzora.

Vlada proglasi luku od državnog značaja i ispred njenih očiju njenom privremenom upravitelju "lupe" kaznu zbog ulijevanja kemikalija u more. Na drugoj strani imate primjer gdje Županiji ispred očiju netko lupa kaznu zbog istog razloga. Eto, sve razine vlasti na istom mjestu. Kaos. Koji se izlijeva u more.

Što kaže zakon?

Obje se sportske luke nalaze unutar zaštićenog područja i na njih se primjenjuju odredbe Zakona o zaštiti prirode koje kažu kako je zabranjeno pranje plovila na površinskim kopnenim vodama, obali ili u moru, a pogotovo brušenje, bojanje otplate ili servisiranje motora što propisuje državni pravilnik.

Lučka uprava nema svoj posebni pravilnik, ribolovni klub u uvali Zvončac ima i u njemu je navedeno kako se na dijelu platoa na Zvončacu brodice mogu održavati uz manje popravke. Prema Zakonu o pomorskom dobru u sportskim lučicama je dozvoljeno pristajati, čuvati i održavati brodice, dok koncesionar u kopnenom dijelu ovlašten pružati uslugu održavanja brodica u funkciji sporta.

27. travanj 2024 15:43