StoryEditorOCM

inženjer ekosustavaPravovremeno i brzo djelovanje može spriječiti nestanak europske kamenice, a Hrvatska obiluje potencijalnim područjima obnavljanja populacije

Piše OM
18. siječnja 2021. - 16:28

Europska ravna kamenica (?????? ??????) je inženjer i ključna vrsta ekosustava tzv. biogenih grebena, koja zbog prekomjernog ribolova, onečišćenja, gubitka staništa i parazitskih bolesti bilježi velik pad populacije (do 95% u zadnjih 200 godina).

Jedna od glavnih tema jučerašnjeg NORA ("??? ?????? ?????? ??????????? ????????") webinara bila je osvjestiti širu javnost o potrebi obnavljanja prirodnih populacija kamenica (?????? ??????) na području Sredozemlja i istočnog Atlantika, izvijestio je Aquarium Pula na svojoj Facebook stranici.

Nažalost, od 28 lokacija u Mediteranu, samo je Malostonski zaljev, tj. jadranska obala i Istra, parazitsko (???????) slobodno područje. Još je davne 1977. godine prof. Gamulin u svom članku “Republika Hrvatska ima stotine zaljeva ali samo jednu Bistrinu” istaknuo važnost Malostonskog zaljeva.

Ujedno, u Istri postoje više istovrijednih zaljeva pogodnih za uzgoj kamenica (Limski, Pomerski i Vinkuranski zaljev) u kojima se nalaze i njihova prirodna naselja koja, po svojim abiotskim (smjer morskih struja i puhanja vjetra, količina otopljenog kisika i hranjivih soli, pH morske vode) te biotskim (količina planktona) čimbenicima, mogu biti potencijalna područja obnavljanja populacije kamenica.

Smatra se da je zapis Petronija iz 1876. godine najstariji zapis o kamenicama u Pomerskom zaljevu; spominje se da se blizu naselja Pomer nalazi uvala Šćuza (Ribnjak) u kojoj se nalaze kamenice odličnog uzrasta. Naime, tek je 1947. godine u Pomerskom i Vinkuranskom zaljevu započeo uzgoj školjkaša osnivanjem poduzeća “Školjkaš”.

Pravovremeno i brzo djelovanje može spriječiti potpuni nestanak vrste.

19. travanj 2024 20:59