StoryEditorOCM

Zemlja 300Predstavljen projekt futurističkog broda čija je misija spas oceana: visok je 60 metara, ima 22 laboratorija, a cijena boravka bit će 10 milijuna $

Piše M. M.
20. travnja 2021. - 13:30

Predstavljen je projekt za jahtu, tj. istraživački brod veličine kruzera na nuklearni pogon s predviđenih 22 laboratorija u kojima će raditi najbolji svjetski znanstvenici.

Gradi ga ekscentrični poduzetnik, a trebao bi biti dovršen do 2025., što je poprilično ambiciozan plan uzme li se u obzir da se certifikat za nuklearni reaktor čeka pet do šest godina.

Brodom će moći putovati 450 ljudi, uključujući znanstvenike, ekologe i studente koji će ondje boraviti besplatno i milijardere koji će za 10 dana boravka morati platiti pozamašnu svotu novaca čime će se, nadaju se graditelji, projekt postati isplativ.

'Earth 300', kako glasi ime broda, je jako ambiciozna ideja, ali čovjek koji stoji iza njega, Aaron Olivera, kaže da mu upravo to svrha.

On želi napraviti objekt koji će izazivati strahopoštovanje da bi se svratila pozornost na klimatske promjene koje zemlju vide u propast, propast koju ne može spriječiti nikakva samoizolacija i socijalno distanciranje. On brod opisuje kao Eiffelov toranj naše generacije ili olimpijsku baklju globalne znanosti, piše Business Insider.

Znanstveni megabrod trebao bi biti dug 300 i visok 60 metara, a impozantnim ga ne čini samo veličina nego i dizajn zbog kojeg nalikuje svemirskoj letjelici iz kakvog SF filma. Upravo zahvaljujući tome ulagači namjeravaju vratiti dio sredstava.

Naime, brod će se moći unajmiti kao pozadinu za snimanje dok je drugi izvor zarade elitni turizam. Svi oni koji odluče na brodu proboraviti 10 dana za taj izlet morat će izdvojiti 10 milijuna dolara. Ostali će na brodu biti zaposleni ili će dolaziti studenti koji će asistirati znanstvenicima na njihovim projektima.

Olivera želi okupiti tim znanstvenika koji se bave različitim disciplinama kako bi surađivali na novim klimatskim rješenjima uz pomoć najsuvremenije dostupne tehnologije na 13 katova na kojima će biti raspoređeni laboratoriji i druge prostorije.

“Brod je dizajniran kako bi privukao pažnju ljudi, ali i okupirao njihova srca i maštu. Ako želimo napraviti velike, smjele promjene, potrebna nam je svačija pomoć, a pritom zaista mislimo na sve ljude, svih dobnih skupina, podrijetla, pa čak i svih vrsta inteligencije,”  rekao je Olivera za Science Focus. 

image
Cover Images/Zuma Press/Profimedia

Opremljen je ugrađenim senzorima, umjetnom inteligencijom, robotikom, strojnim učenjem i obradom podataka u stvarnom vremenu. Brod će također smjestiti prvo komercijalno, prekooceansko kvantno računalo na svijetu koje obrađuje ogromne količine podataka koje prikuplja.

Olivera kaže da će Earth 300 imati otvoreni kod, a sve informacije do kojih dođu znanstvenici radeći na njemu podijelit će s ostatkom svijeta.

Posve logično, uzme li se u obzir osnovni cilj istraživanja, sprječavanje klimatskih promjena, brod će biti nulte emisije, a napajat će se atomskom energijom tehnologijom hlađenja reaktorske jezgre rastaljenom solju. Ta atomska baterija temelji se na tehnologiji koju je kreirala TerraPower, tvrtka za nuklearne inovacije koju je osnovao Bill Gates. Ovakav zeleni pogon mogao bi ipak biti problematičan, jer neke zemlje zabranjuju nuklearnim brodovima prilaz svojim lukama.

"Trenutno ni kvantno računanje ni reaktor na rastaljenu sol nikada nisu instalirani na brodu. Za oboje će trebati ekstremna razina inženjeringa da bismo u tome uspjeli. Tada možemo govoriti o činjenici da će na ovom brodu biti najmanje milijun senzora. U osnovi će biti izgrađen kao plutajuće računalo i to će biti izazov," rekao je Olivera.

Niti jedna od ovih tehnologija nije jeftina, a upravo atomska baterija uzet će najveći dio pozamašnog budžeta koji bi se trebao kretati između 350 i 500 milijuna funti. Privatna ulaganja i brojna partnerstva pomažu u financiranju projekta, baš kao i spomenute VIP karte u luksuznom dijelu broda namijenjenom za turiste.

Olivera i njegov tim vjeruju da je potrebno radikalno razmišljanje kako bi se ojačala nova istraživanja i novi interes za klimatske promjene i opstanak života na Zemlji. Dok Elon Musk i Jeff Bezos ciljaju na Mjesec, Mars i šire, Olivera usmjerava svoje napore ovdje, na naš planet.

"Živimo u ključnom trenutku u ljudskoj povijesti i suočeni smo s najvećim izazovom našoj civilizaciji od zore čovječanstva. Ali mi također živimo u vremenu u kojem imamo pristup alatima i tehnologiji, te mogućnost razmjene talenata za rješavanje bilo kojeg značajnog izazova. Nismo pronašli razlog zašto ne bismo razmišljali dalekosežno, veliko, željeli smo probuditi svijet i donijeti novu svijest koja nam omogućuje da sebe vidimo kao biosferce koji se mogu okupiti i riješiti bilo koji problem," rekao je poduzetnik.

20. travanj 2024 09:37