StoryEditorOCM

za dva tjednaPreko 300 jedriličara stiže na 19. izdanje Brioni kupa, start je podno veličanstvene Arene

Piše M. I.
6. travnja 2023. - 09:14

Pedesetak jedrilica iz Austrije, Slovenije i Hrvatske s preko 300 jedriličara očekuje se na 19. Brioni kupu koji će se od 21. do 23. travnja održati u organizaciji JK Delfin. Na regati je prijavljen i velik broj djece koji će jedriti na krstašima.

Brioni regata vuče svoje korijene još iz doba Austrougarske, a navodno ju je utemeljio nadvojvoda Karl Stephan još 1896. godine.

Tijekom regatne manifestacije natjecatelji posjećuju tri lokacije - Pulu, Fažanu i Brijune, start je podno veličanstvene arene, vezovi su osigurani u Puli i na Brijunima za sve natjecatelje nakon regate, kao i parking za sve natjecatelje koji dolaze autima, a pripremaju se i unikatne nagrade vizuala NP Brijuni već dva mjeseca što daje svoju unikatnost i samoj regati.

- Želimo natjecateljima pružiti potpuni doživljaj regate te po želji mogu doživjeli sve tri lokacije poručuju iz JK Delfin.

U prošloj godini je Brioni kup bila najmasovnija regata krstaša na sjevernom Jadranu koja se odvijala po pravilima HJS, World sailing Rules što govori o njezinoj posebnosti – interesu vrsnih jedriličara i entuzijasta zaljubljenika u puna jedra i regatni duh. Među prijavljenim jedrilicama su dvije MAXI jedrilice, raceri i obiteljski krstaši. Prva prijava stigla je iz Austrije, a dva MAXI racera iz Slovenije - Cleansport One i Adriatic Europa su se među prvima prijavili.

- Ove godine Brioni regata starta na Dan planeta Zemlje 22. travnja u 11 sati, a jedri se iz Pule, kroz fažanski kanal prema Rovinju i oko NP Brijuni. Planira se zanimljiva ruta od 20-tak nautičkih milja. Background nije isti kod natjecatelja kao ni jedrilice koje se voze na regati pa tako ni rezultati. Kako bi poticali sportski duh i regatnu ravnopravnost pored ORC imamo i različite grupe kojima se valoriziraju slični brodovi - OPEN cruising, racing, vintage jedrilice, a posebno će se valorizirati i dvojci i samci - kažu organizatori pozivajući sve na start jedne od najljepših regata na Jadranu koju će otvoriti performans Techno Vikings.

Prijave na regatu su otvorene do 17. travnja. Prijaviti se može online: https://www.jkdelfin.hr/prijava-entry-form-19th-brioni-cup/

28. travanj 2024 12:08