StoryEditorOCM

pod povećalomProjekt eko grupe ‘Zdravo more‘: kako izgleda čudesni svijet morskih želatinoznih vrsta

Piše M. I.
19. siječnja 2024. - 11:54

Iz Pomorske škole u Splitu stigla nam je lijepa vijest. Javnosti već dobro poznata najbolja srednjoškolska eko grupa u RH "Zdravo more" je postigla novi, ovaj put znanstveni uspjeh. Projekt je nastao iz razloga što šira javnost, ali i pojedini stariji splitski ribolovci s kojima su učenici pričali na jednoj lovnoj lokaciji, ne znaju što se nalazi u morskim želatinoznim ‘prstima‘, a koji po konopima, algama, mrežama i sličnom lelujaju u zimskom periodu. Učenici ribarsko-nautičkog smjera su ovom prilikom otkrili taj čudesni svijet u pokretnom laboratoriju učionice.

Po prvi put su i sami učenici imali priliku zaviriti u unutrašnjost jaja, istražiti anatomiju izvaljene lignjice (veličine do 5 mm), a kako bi i iskustveno spoznali njezinu borbu za opstanak u prirodi. U jednom snopu mogu biti tisuće novih jedinki (jedna jajna traka u sebi može imati stotinjak jaja). Međutim, nakon izvaljivanja i tijekom rasta jako malo ovih prekrasnih glavonožaca preživi jer su hrana drugim morskim organizmima.

Osim u školske edukativne svrhe cilj projekta je javnosti otkriti ključ života bijelih (novijih), žućkastih i snježno raspršenih razigranih morskih svežnjeva i svakom pojedincu ukazati na važnost njihovog očuvanja.

Kroz video eko grupe "Zdravo more" sadašnji i budući ekolozi mora te zaljubljenici u morski svijet mogu otkrit čaroban "mini" svijet svima poznate gurmanske delicije.

- Dok uživate u kadrovima planktonskog izgleda žive lignje; njenom plaštu, kromatoforama, lijevku, krupnim očima, crnilu, krakovima, otkucajima srca i drugom učenici s profesoricom ribarsko-nautičke skupine predmeta Marijanom De Marchi (mentoricom grupe) se nadaju da ste zahvalni za svaku lignju na vašem tanjuru te da iz neznanja ubuduće neće uništavati lignjine jajne trake! - poručuju iz škole.

28. travanj 2024 21:12