StoryEditorOCM

princ lopovaPronađene kosti najbogatijeg pirata u povijesti? Lovci na blago uzbuđeni, čeka se DNK analiza

Piše Željko Simunić
20. ožujka 2021. - 18:08

Brojni svjetski mediji su ovih dana objavili vijest o senzacionalnom arheološkom otkriću, odnosno pronalasku ljudskih kostiju barem šestorice pirata koji su zajedno s brodom Whydah nastradali u velikoj oluji kod Cape Coda u Massachusettsu 26. travnja 1717.

Kosti su u veljači pronađene pomiješane sa željezom, kamenjem i drugim predmetima u debelim i tvrdim naslagama sedimenta blizu mjesta potonuća broda, čiji je kapetan bio poznati engleski pirat Samuel Bellamy (1689. – 1717.), poznat i pod nadimkom Black Sam.

A čim se spomene Whydah, odmah se arheolozi i lovci na blago oduševe zbog toga što se na njemu u trenutku potonuća nalazilo oko 5 tona opljačkanog plijena.

Pronađeno brodsko zvono

Više stotina godina su se o bogatom plijenu s broda Crnog Sema raspredale priče, ali treba znati kako je olupinu Whydaha kod Cape Coda pronašao podvodni istraživač Barry Clifford još 1982., godine. To je čuvao kao tajnu i javnost je o tome obaviještena tek 1984.

Clifford je sa svojom ekipom ronilaca piratski brod otkrio na dubini od samo 4,3 metra, ali je bio 1,5 metar zakopan u pijesak koji su dugo vremena uklanjali. Potvrdu da se uistinu radi o brodu Crnog Sema pribavili su 1985. godine, izvadivši brodsko zvono na kojem piše – The Whydah Gally 1716. Tako je ova olupina iz zlatnog doba piratstva službeno priznata kao prva autentična na svijetu.

Smatra se da je iz stare galije i njene okoline do sada izvađeno 200.000 artefakata, od kojih je jedan dio završio u Whydah Pirate muzeju u West Yarmouthu u Massachusettsu. Clifford i njegova ekipa svih ovih godina pretražuju okoliš potonuća, a još 2018. pronašli su ljudsku kost kraj unikatnog pištolja.

Uvjereni da ona pripada upravo Black Samu, uspjeli su modernom tehnologijom izdvojiti DNK, pa je američki novinar Casey Sherman 2018. čak otputovao u Veliku Britaniju u potrazi za njegovim potomcima. Pronašao je tako drvodjelca Simona Bellamyja iz Wellingtona u Somersetu koji je dragovoljno dao svoj DNK u svrhe istraživanja.

Pronašli potomka

Simon je u početku bio iznenađen interesom medija i mogućnošću da mu je predak bio pirat, ali mu je ujak John Bellamy povjerio dugo čuvanu tajnu kako jesu daljnji rod s poznatim Crnim Semom.

Međutim, pokazalo se da kosti pronađene pored ukrašenog pištolja nisu Bellamyjeve jer DNK ukazuje na muškarca iz istočne Europe. A to jamačno nije Crni Sem jer je rođen 1689. u engleskom selu ​Hittisleighu.

Cijeli trud i put u Englesku ipak nije bio uzaludan s obzirom na to da Clifford i njegova ekipa smatraju kako im je Simon 2018. dao Bellamyjev DNK.

Stoga se nadaju da će izdvojiti DNK iz nedavno izvađenih dijelova kostura šestorice pirata, usporediti je sa Simonovim, te napokon dobiti potvrdu da su pronašli ostatke Crnog Sema, najuspješnijega morskog razbojnika svih vremena.

Naime, osim slonovače, zlata i srebra, na Whydahu je bilo od 20 do 30.000 funti sterlinga, raspoređenih u 180 vreća težine 23 kg.

Najbogatiji pirat

Eksperti Forbesa izračunali su da bi danas takvo blago vrijedilo oko 120 milijuna dolara. 0Baš zato se Bellamyja često naziva najbogatijim piratom u povijesti, jer je prije brodoloma u samo godinu dana razbojničke karijere porobio čak 53 broda. U bogatstvu nije dugo uživao - imao je samo 28 godina kad se utopio, a njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

Od ukupno 145 mornara na Whydahu, 103 mrtva tijela pronađena su na plažama te 1717., dvojica su preživjela, a ostala tijela nikada nisu pronađena. Bellamyjev drugi brod Mary Anne također je potonuo te večeri nekoliko milja južnije, a taj je brodolom preživjelo sedam članova posade. Od ukupno 9 preživjelih pirata, petorica su u listopadu 1717. obješena u Bostonu, dok su ostali pušteni ili prodani kao robovi.

Morski Robin Hood

Crni Sem je karijeru pomorca počeo u Kraljevskoj mornarici, ali ju je napustio i 1715. počeo se baviti otimačinom. Sebe je rado nazivao morskim Robin Hoodom, te je često govorio da ionako otima plijen od bogataša.

Zvali su ga i princem pirata zbog toga što je bio ljubazan prema onima koje bi zarobio i pljačkao, a članove svoje posade, među kojima je bilo i crnaca, oslobođenih robova, tretirao je pravično i jednako, te im pošteno dijelio plijen.

Usput rečeno, Whydah je bio robovlasnički brod koji je Bellamy oteo kod Kube, nakon čega ga je preuredio povećavši broj topova s 18 na 28.

- Ako se idućih tjedana uistinu pokaže da neke pronađene kosti pripadaju Samuelu Bellamyju, potrudit ćemo se da ih pokopamo na groblju kod crkve St.Andrew u Hittisleighu, gdje leži njegova majka Elizabeth Bellamy - rekao je američkim medijima Barry Clifford.

25. travanj 2024 22:05