StoryEditorOCM

zanimljiva pojavaProzirni, želatinozni oblici na plažama kod Nina zbunili stručnjake: ‘To su ostaci meduza?!‘

Piše OM
11. studenog 2023. - 10:28

Iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo objavili su zanimljive i neobične predmete koji se ovih dana mogu naći na plažama oko Nina.

Radi se o prozirnim želatinastim oblicima, koji zapravo nisu stvari. Stručnjaci vjeruju kako su to, zapravo, ostaci meduza koje su na plažu nanijeli valovi. Radi se samo o mezoglejnom disku, sloju tkiva koji nema živih stanica.Ostatak organskog tkiva, koji je bitan za determinaciju meduza, u ovom slučaju nije vidljiv i najvjerojatnije su ga pojeli drugi morski organizmi, što upućuju da meduze nisu nasukane dok su bile žive već se proces ugibanja meduze dogodio ranije, u morskoj vodi.

- Važno je pratiti pojavu svih želatinoznih planktonskih organizama, jer njihova masovna pojava može imati štetan utjecaj na morski ekosustav i ribarstvo, a dobiveni podaci nam dugoročno omogućuju bržu i realniju procjenu opsega zahvaćenih područja. Zato su nam sve dojave o meduzama i ostalim želatinoznih organizama, živim ili nasukanim, koje nam šalju građani, značajan izvor informacija i za svaku takvu dojavu smo jako zahvalni - objavili su s Instituta.

04. svibanj 2024 12:06