StoryEditorOCM

novo dobaPrvi autonomni trajekt na svijetu uskoro kreće na plovidbu po Švedskoj, pogledajte video

Piše M. I.
12. lipnja 2023. - 15:13

Brodarska kompanija Torghaen i norveška tehnološka tvrtka Zeabuz krstile su prvi autonomni trajekt na svijetu pod nazivom MF Estelle. Plovilo će uskoro započeti komercijalnu plovidbu za putnike na kratkoj ruti u Stockholmu, u Švedskoj, piše portal Maritime executive.

Brod može primiti 25 putnika, a u početku, njega će voziti operater, no krajnji cilj je da trajekt postane potpuno autonoman, praćen s obale. U početku će trajekt prometovati četiri puta na dan, postupno će se povećavati na osam putovanja dnevno.

"Estelle je održivi i zeleni pionir, a nudi rješenje za prometne gužve i alternativne načine prijevoza. Sa svojim električnim autonomnim mogućnostima i naprednom digitalnom tehnologijom, Estelle otvara novu eru u razvoju brodarske industrije", rekao je Stein Andre Herigstad-Olsen, izvršni direktor Torghaen AS.

Zeabuz najavljuje korištenje svoje tehnologije u gradovima diljem svijeta.

Zeabuz je osnovan 2019. kao spin-off istraživačkog centra za autonomne pomorske operacije i sustave Norveškog sveučilišta za znanost i tehnologiju. Nedavno udružio sa singapurskim Yinson Green Techom, s ciljem povećanja sigurnosti i učinkovitosti nove flote električnih lučkih plovila. Kažu da im je sigurnost uvijek na prvom mjestu.

28. travanj 2024 08:18