StoryEditorOCM

modre zanimljivostiPrvi je u povijesti potopio podmornicu iz aviona, a onda posadi spasio živote: donosimo priču o Dimitriju Konjoviću

Piše V.V.
16. prosinca 2022. - 12:38

Petnaesti siječnja 1916. datum je prvog potapanja podmornice iz aviona. Izveo ga je Dimitrije Konjović, tadašnji zapovjednik svih hidroavionskih baza Austro-Ugarske Monarhije na potezu od Šibenika do Albanije.

Konjović je rođen 1888. u Stanišiću pokraj Sombora i završio je Pomorsku akademiju u Rijeci. Tečaj pilotaže položio je za samo 15 dana i potom je brodove zamijenio avionima. Prilikom jednog izviđačkog leta, Konjović i podoficir Valter Železni su u blizini Boke kotorske primijetili francusku podmornicu Foucault i zasuli je bombama. Oštećena podmornica je zaronila, ali je ubrzo morala izroniti i, kad ju je posada napustila, potonula je.

Konjović i Železni su svoj hidroavion spustili na površinu, ukrcali dva francuska oficira i odletjeli za Kumbor, odakle su poslali austrougarski torpedni brod koji je spasio preostalih 26 članova posade. Francuska ga je zbog tog čina 1968. odlikovala Medaljom za hrabrost i humanost. Nakon vojne karijere, postao je uspješan industrijalac i u Novom Sadu osnovao je tvornicu aviona Ikarus..

image

Dimitrije Konjović, zapovjednik svih hidroavionskih baza Austro-Ugarske Monarhije na potezu od Šibenika do Albanije

25. travanj 2024 01:11