StoryEditorOCM

pazi, mina!‘More krije još opasnosti iz Drugog svjetskog rata, no važno je da se ne stvara panika‘

Piše M. I.
28. ožujka 2023. - 12:42
Prije 11 godina u moru ispred rive u samom centru Kaštel Sućurca pronađena su minsko eksplozivna sredstvaMario Todorić/Cropix

Prije nekoliko dana, na lokaciji udaljenoj od kopna oko 8300 metara i više, u riječkom akvatoriju, uspješno je završena zahtjevna akcija neutralizacije protubrodske mine zaostale iz Drugog svjetskog rata pronađene prilikom radova u lipnju prošle godine.

Riječ o protubrodskoj mini njemačke proizvodnje, LMB B3 koja se nalazila na dubini od 19 metara, djelomično ukopana u muljevito dno. Mina je bila ukupne dužine 298 cm i promjera 70 cm, ukupne težine 986 kilograma s 690 kilograma eksploziva.

Riječani su odahnuli nakon uspješne akcije vađenja i kontroliranog uništenja mine, kojom su upravljale službe dobro obučenih specijalnih snaga. No, otvorilo se pitanje, ima li još toga u moru, o čemu piše Novi list.

Kako kaže Velid Đekić iz Muzeja grada Rijeke, riječki istraživač i ekspert za gradsku industrijsku baštinu, takvi pronalasci u riječkom tlu nisu vijesti, odnosno jesu, ali vijesti koje su uvijek iste, a kojima se mijenjaju samo datumi.

– Premda su poslije rata eksplozivne naprave temeljito i sustavno uklanjane, nikad ne možete znati što se skriva ispod zemlje ili u moru, posebno u nekadašnjim industrijskim zonama, oko Hartere, a naročito na zapadnom dijelu grada, na Mlaki, gdje su industrijski pogoni radili opremu za vojsku. Neka su riječka morska područja preronjena mnogo puta, za njih se smatra da su očišćena od mina, no stvar je u tome da je more živ organizam. On se s nama igra skrivača, a njegove struje pomiču morsko dno, pijesak i mulj. Morsko dno na kompletnoj riječkoj obali jako je muljevito, a morske struje pomiču taj materijal te mogu nešto otkriti ili jednako tako sakriti - kazao je.

Da u moru ima još mina, smatra i riječki ronilac i podvodni istražitelj Velimir Vrzić iza kojeg stoji nekolicina otkrivenih protubrodskih mina u moru, što oko Suska i Paga, što oko Rijeke, uključujući otkriće spomenute podvodne EMC mine na Pećinama 2020. godine.

- Ovakvih će mina još biti pronađeno, opasnost uvijek postoji jer tih mina u moru ima, ali ne baš na svakom koraku. No ovo nisu nagazne mine koje bi svakog dana mogle odletjeti u zrak. Važno je da se kod pronalaska ovakvih naprava ne radi panika jer ljudi koji rade na njihovom sigurnom uklanjanju rade dobro i dosad nije bilo neželjenih posljedica. Inače, svaki je ronilac dužan prijaviti nadležnim službama sve što god nađe u podmorju, bez obzira radi li se o minsko-eksplozivnim sredstvima ili potencijalnim arheološkim nalazištima - naglašava.

Jako je važno da ronilac koji naiđe na nešto neuobičajeno to ne dira, nego da zabilježi GPS lokaciju, fotografira i podatke dostavi Ministarstvu unutarnjih poslova, pojašnjava Vrzić, navodeći kako nadležne službe potom utvrđuju radi li se o eventualno opasnom sredstvu koje će naknadnim planom biti neutralizirano. Iskusni ronilac ističe kako su takve protubrodske mine, bez obzira na to koliko ružno ili zapušteno izgledale, još uvijek vrlo opasne.

19. travanj 2024 01:28