StoryEditorOCM

ispod površineRonilački spektakl na Lastovu: Vitomir Maričić oborio nacionalni rekord u ronjenju na dah!

Piše Dora Lozica/DV
1. rujna 2023. - 08:35

U Lastovskom arhipelagu hrvatski ronilac na dah i reprezentativac Vitomir Maričić ostvario je novi nacionalni rekord zaronivši 107 metara! Bio je to odličan uvod u ronilački spektakl svjetskih razmjera koje se održava na Lastovu do nedjelje 3. rujna.

Prekrasni akvatorij Parka prirode Lastovsko otočje jedinstvena je destinacija i logičan izbor Međunarodne krovne ronilačke organizacije AIDA-e kad je u pitanju ronjenje na dah. Baš na Lastovu ovih će se dana obarati svjetski rekordi u ronjenju na dah u različitim disciplinama, slobodno možemo reći kako se na Lastovu trenutno održava ronilački spektakl svjetskih razmjera. Naš naudaljeniji naseljeni otok bit će domaćin natjecateljima s četiri kontinenta, a najveća je pozornost na zaronima trenutnog svjetskog prvaka Petra Klovara. Klovar će pokušati dosegnuti nevjerojatnih 103 metra u disciplini bez peraja, povećavajući najdublji službeni zaron na svijetu. Cijeli svijet iščekuje ovaj podvig već mjesecima!

Na Lastovu se okupila i većina Hrvatske reprezentacije koja će se pripremati za svjetsko prvenstvo na Cipru ovog rujna. Lastovo Holidays već drugu godinu zaredom surađuje s reprezentacijom, pružajući podršku i omogućujući pripremni trening kamp. To je i prilika da se domaća publika upozna s ronilačkom ekipom.

image

LASTOVO SUPER DEPTH

Aida Hrvatska

Natjecanja traju cijeli tjedan, od ponedjeljka 28. kolovoza do nedjelje 3. rujna, a osim pokušaja rušenja muškog rekorda, također će se ići na obaranje ženskog rekorda u disciplini povlačenja po konopu te nacionalnog rekorda u disciplini s perajama na dubini od 110 metara. Sigurnost sudionika je od najvišeg prioriteta, natjecanje će biti pod budnim okom ukrajinsko-švedskog sudačkog tima, a koristit će se sustav Adriatic freediving s podvodnim kamerama koje prate ronioce na dubini od 140 metara radi verifikacije zarona. Posebna pažnja bit će posvećena i antidoping kontrolama, čineći ovo prvo natjecanje u svijetu sporta s rigoroznim testiranjem prije i poslije zarona, a osiguran je i liječnički tim.

Senzacionalne rezultate najavio je svojim zaronom danas hrvatski reprezentativac i glavni organizator natjecanja na Lastovu Vitomir Maričić, ujedno i trener svjetskog prvaka Klovara.

„Moram priznati da je bilo vrlo izazovno u zaronu, možda sam malo i podcijenio Jadran nakon što sam trenirao u toplim morima ove sezone, na to se čovjek lako navikne. Svakako je predivna prozirnost i boja tu, ne može se mjeriti s Karibima, barem za mene. Isto tako i vlaga u zraku, miris, sunce, doma je najbolje. Ambijent me motivirao pa sam gurnuo malo dalje rezultat, iako je važno reći da je to samo generalna proba za ono što nas čeka narednih dana, a to su napadi na svjetske rekorde. Sanda Delija i Petar Klovar će imati teži posao, ali ako vrijeme posluži, siguran sam da će biti uspješno.“ – komentira Maričić, prema AIDA rankingu najbolje rangirani ronilac na svijetu.

Ovaj događaj ne bi bio moguć bez podrške Turističke zajednice Dubrovačko neretvanske županije i Parka prirode Lastovsko otočje. Partneri projekta, AIDA Hrvatska i Lastovo Holidays, zajedničkim snagama stavljaju Jadran na svjetsku ronilačku kartu. Nadamo se da će ovo biti temelj za buduće međunarodne događaje na Lastovu, poručuje Maričić, a mi budnim okom pratimo daljnje zarone.

image

LASTOVO SUPER DEPTH

Aida Hrvatska
28. travanj 2024 19:37