StoryEditorOCM

‘Ghost divers‘Ronioci ‘fantomi‘ imaju sjajan projekt: od ribarskih mreža s dna Jadrana radit će se čarape!

Piše M.I.
6. veljače 2023. - 13:26

U morima je mnoštvo odbačenih ili pak izgubljenih ribarskih mreža koje predstavljaju veliku opasnost jer se u njih nerijetko zapetljaju morske kornjače, dupini, gnjurci, a s vremenom mreže postaju mikroplastika, odnosno plastični otpad koji putem hrane dolazi u tijelo. Opasnost je to i za ronioce, kao i za podvodnu baštinu. Pretpostavlja se da se oko 640.000 tona ribarskih mreža svake godine napuštaju i bacaju u mora diljem svijeta.

Mnogo je projekata koji se bave ovom ekološkom problematikom, a rješenja su razna. Primjerice organizacija Heritage Malta prikuplja ribarske mreže i šalje ih na reciklažu u Hamburg te se od njih radi nakit. Kombinirajući održivost i inovacije, tvrtka Samsung razvila je novi materijal od prenamijenjenih odbačenih ribarskih mreža iz oceana, te ga koristi za izradu mobilnih uređaja. Na Filipinima također prikupljaju stare mreže i plastiku koriste za izradu tepiha...

Kod nas je također niz projekata koji su usmjereni na čisto podmorje, a jedan od njih je i onaj koji provode Ghost Divers - ‘fantomski‘ ronioci, volonteri koji svake godine izrone mnoštvo bačenih mreži i ribolovnih alata iz Jadrana. Zanimljivo, mreže iz Jadrana će postati čarape, kupaći mostimi i drugi odjevni predmeti.

Ghost diving je jedan od osnivača Healthy seasa, fondacije koja se bavi organizacijom, promocijom i aktivnostima vezanim uz zaštitu okoliša gdje se najviše radi o skupljanju i oporabljanju napuštenih ribarskih alata. Surađuju s ribarima koji šalju na reciklažu dotrajale mreže, one koje više nisu upotrebljive. Važan segment je i edukacija kojom se ukazuje na važnost zaštite okoliša.

Članovi Ghost diving Adriatica su ronioci iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije, Češke i Poljske koji se bave tehničkim ronjenjem. Osim tima Adriatic, postoje i druge ekipe koje iste stvari rade u drugim morima.

Sve što izrone predaju prikupljačima plastičnog otpada, a jedan od njih je i Aquafil, globalni proizvođač sintetičkih vlakana za tekstilne podne obloge i odjeću koji u Sloveniji gdje tvornicu gdje se od rabljenih ribarskih mreža izrađuje najlon za odjeću, najviše za čarape.

Još u lipnju 2019. godine prvi su ribari iz luka Krnica i Plomin u Istri poslali prvu pošiljku ribarskih mreža, koja je nakon sortiranja i čišćenja stigla na recikliranje u Sloveniju.

24. travanj 2024 12:49