StoryEditorOCM

StarLinkBolje veze pomoraca s obiteljima: satelitski internet koristi sve više brodarskih kompanija

Piše M. I.
16. studenog 2023. - 10:15

Najveća svjetska tankerska kompanija Hafnia objavila je implementaciju satelitskog sistema Starlink na čitavoj svojoj floti do kraja 2023. godine, postajući četvrta pomorska kompanija koja je usvojila ovu tehnologiju u posljednja dva mjeseca, prenosi pomorac.hr.

Starlink je aktiviran na 35 brodova Hafnia-e, a potpuno uvođenje na svim brodovima trenutno se provodi i očekuje se da će biti završeno do kraja 2023. godine. Pored Hafnia-e, druge velike kompanije kao što su Hapag-Lloyd, MOL i Maersk, počele su koristiti ovu tehnologiju u nastojanju da svojoj posadi pruže bolju povezanost.

Razvijen od strane SpaceX-a, Starlink je konstelacija satelita za internet koji koristi nisku orbitu Zemlje kako bi pružio brz pristup internetu u udaljenim i nedovoljno pokrivenim područjima širom svijeta.

Prema Hafnia.i, paralelno se provodi i "Projekt Hologram", inicijativa usmjerena na poboljšanje veze sa obiteljima pomoraca te njihovim najbližima – koji je pilotiran sa izuzetnim uspjehom.

"Projekt Hologram" omogućuje pomorcima da kvalitetno provode vrijeme sa svojim najbližima na daljinu – premošćujući jaz između života na moru i života na kopnu. Prvi put je testirano na brodu Hafnia Atlantik u kolovozu 2023. godine, koristeći Microsoft Teams kao virtualnu platformu za organiziranje virtualne večere sa osobljem broda i njihovim obiteljima.

"Veoma som uzbuđeni što možemo pružiti vrhunsku povezanost našem timu. Brza povezanost pomoći će u uspostavljanju veza sa voljenima koji su daleko, pored mnogih drugih tehničkih predanosti koje podstiču digitalizaciju naših brodskih operacija." – rekao je Juzer Vasi, šef odjeljenja za rješenja flote i cyber sigurnosti u Hafnia-i.

"Ovo je veoma dobra platforma i inicijativa za povezivanje i zbližavanje, ne samo sa našim obiteljima, već i sa najbližima naše brodske obitelji. Svi sa nestrpljenjem iščekujemo službemo lansiranje ovoga na svim našim brodovima." – prokomentirao je kapetan Samir Vagh sa BW Cheetah.

03. ožujak 2024 17:07