StoryEditorOCM

alternativna goriva‘Sea Change‘ stigao u San Francisco: prvi američki trajekt na vodikov pogon uskoro kreće s plovidbom

Piše M. I.
15. ožujka 2023. - 13:30

Nakon godinu dana odgode, trajekt Sea Change na vodikov pogon stigao je u San Francisco i priprema se za početak plovidbe. Bit će to prvo plovilo takve vrste u Sjedinjenim Državama, a početkom ovog proljeća pokazat će korištenje goriva s nultim emisijama u praktičnoj pomorskoj primjeni, prenosi maritime-axecutive.com.

S 250 kilograma komprimiranog vodika za gorivo i vodikovih gorivnih ćelija za proizvodnju energije, Sea Change će prevoziti do 75 putnika pri brzinama od oko 16 čvorova, vezan uz grad San Francisco.

Nekoliko trajekata na vodik već prometuje u Japanu i Norveškoj, uključujući jedno plovilo koje pokreće dizelski motor na vodik. U Belgiji je brodarska dinastija CMB predstavila prvi svjetski tegljač na vodikov pogon, koji je započeo s radom prošle godine.

Brod je izgrađen u brodogradilištu All American Marine u gradu Bellinghamu, u američkoj saveznoj državi Washington, a testirala ga je američka obalna straža.

Zagovornici te tehnologije ističu da su gorive ćelije čistije od drugih metoda za smanjenje štetnih emisija jer ispuštaju samo vodu i toplotu, no njihova je upotreba ograničena, zbog visokih troškova i glomaznosti sistema.

25. travanj 2024 06:02