StoryEditorOCM

orade i pidoćeŠibenski uzgajivači školjki muku muče s morskim terminatorima: ‘U ovim uvjetima nemoguće je raditi!‘

Piše Toni Veljača/Šibenski
19. veljače 2024. - 16:00

Na morskom dnu ispod Šibenskog mosta već godinama traje teška i bespoštedna bitka kojoj se, nažalost, ne nazire kraj. S jedne strane tog, uvjetno rečeno, rata, nalaze se uzgajivači dagnji, pidoća što bi rekli Šibenčani, a s druge, orade kojima je, za ne falit, baš pidoća omiljena poslastica.

Zbog utjecaja rijeke Krke i fitoplanktona kojima se hrane, šibenske pidoće izuzetno su ukusne, velike, bogate mesom pa i ne čudi što im osim ljudi, ni ti morski predatori ne mogu odoljeti. I tu nastaje problem za koji uzgajivači u Šibeniku nemaju rješenje. Ali i ne samo oni, grabežljive orade proždiru dagnje u gotovo svim uzgajalištima u Hrvatskoj, od onih u Malostonskom zaljevu, na krajnjem jugu, do istarskih na sjeveru.

Može li im se stati na kraj?

– Teško – kazuje nam Krešimir Kovač čije se uzgajalište nalazi baš ispod Šibenskog mosta.

– U ovim uvjetima nemoguće je raditi. Jednostavno nas sprječavaju u normalnom obavljanju posla, a taj problem s oradama prisutan je dugo. Što je najgore – nema nekakvih velikih naznaka da će doći do promjene – nimalo optimistično će Kovač, ističući kako su štete ogromne. Prije koju godinu reagiralo je i Ministarstvo poljoprivrede. Uzgajivačima koji prijave štetu dodjeljuje se državna potpora kako bi im posao opstao, međutim, ni novac u ovom slučaju ne rješava cjelokupni problem.

image

Orada je najbolja kad je na stolu

Josko Ponos/Cropix/HANZA MEDIA

Ogromne štete

– Samo lani orade su nam uništile oko 70 posto pidoća. To su ogromne štete. Istina, od države se dobiju potpore, ali prvo štetu treba dokazati. Treba dokazati i da si školjke prethodno zaštitio. Prolaziti svako toliko kroz taj proces je naporno, a te potpore u konačnici nisu poanta ovog posla – jasan je Kovač.

U prilog uzgajivačima ne ide ni činjenica što je orade u Jadranu sve više. Porast broja orade u Hrvatskoj potvrđuju i statistički podaci o godišnjem ulovu, pa tako Hrvatski državni zavod za statistiku navodi da su ribari 2019. godine ulovili 127 tona orade, a 2022. godine ta brojka se popela na čak 229 tona. Ribolovcima je to došlo kao naručeno, i dok oni zadovoljno trljaju ruke, uzgajivačima dagnji se na sam spomen orade vjerojatno kosa diže na glavi.

– Zaštitili smo pidoće mrežama, nastojeći tako spriječiti orade da nam ne unište cijeli urod, međutim za sada nam ne uspijeva u mjeri u kojoj bismo htjeli. Puno je tu faktora: treba mrežu dobro pozicionirati, nekada se dobro i ne uhvati, ali orada je predator – ona će uvijek pronaći nekakvu rupu kroz koju će se provući – otkriva nam Kovač.

image

Ni mreža često ne može ništa proždrljivici 

Bozo Vukicevic/

Za razliku od Malostonskog zaljeva, gdje orada napada čak i kamenicu, u Šibeniku to nije slučaj. Mada bi se i to uskoro moglo promijeniti.

– U Stonu su kamenice također ugrožene. Ovdje još ne, ali mislim da je samo pitanje trenutka kada ćemo i za to strepiti – ističe Kovač koji ovih dana ne samo da brine što se događa u moru ispod Šibenskog mosta, već i što se događa – na Šibenskom mostu u čijoj su blizini nedavno krenuli radovi na novom skretanju za Zaton, koji bi trebali biti dovršeni do sredine svibnja. Kakve sada veze imaju radovi na prometnoj infrastrukturi s pidoćama? Imaju.

Kušaonica školjki

Naime, na odmorištu tik do mosta, s kojeg puca pogled na grad, Kovač i kolege mu, prije par godina otvorili su prvu šibensku pokretnu trgovinu i kušaonicu kamenica i pidoća “Oyster 22”. U kušaonicu svježe pidoće i kamenice dolaze direktno iz uzgajališta. Kamenice poslužene na ledu, pidoće na buzaru, uz pravi šibenski debit doza je gastronomskog užitka kojem malo tko može odoljeti. Stranci pogotovo.

image

Ivana Bujas Rupić i Krešimir Kovač (desno) nadaju se da će nekako stati na kraj grabežljivcima 

Niksa Stipanicev/HANZA MEDIA

– Cilj nam je kušaonicu otvoriti negdje do Uskrsa. Ali to ne ovisi o nama, moramo tek vidjeti kakva će biti dinamika radova na skretanju za Zaton jer će se promet na toj dionici do daljnjeg regulirati uz semafore. U svakom slučaju, čim dobijemo dopuštenje otvorit ćemo kušaonicu – zaključio je Kovač.

30. travanj 2024 00:34